Кралица Рания – доказателство, че приказки се случват

75008
Кралица Рания – доказателство, че приказки се случват
Снимка: Getty Images

Йорданската кралица Рания е истинска международна знаменитост. С благотворителната си дейност, модния си вкус, красотата си и активността си в обществения живот спечели възхищението на хиляди хора по света. Съпругът ѝ крал Абдула II е четвъртият най-влиятелен монарх в света и двамата с Рания са нетрадиционна за Арабския свят двойка. Той всъщност е единственият управник в региона, който има само една жена. Не я кара да си покрива главата, не иска да я крие от хорските погледи, а напротив – гордее се с дейността ѝ. Историята на самата Рания пък е като излязла от приказките.

Рания е палестинка, родена в Кувейт на 31 август 1970 г. Завършва „Бизнес администрация” в Американския университет в Кайро, Египет. Докато е там обаче избухва войната в Залива и семейството ѝ – подобно на много други палестинци – бяга от Кувейт в йорданската столица Аман. Когато завършва, Рания се присъединява към тях и започва работа в ‘Apple Computer’. През януари 1993 г. тя придружава колега на вечеря, организирана от сестрата на йорданския принц Абдула II, който също присъства на партито. Явно е било любов от пръв поглед, защото нещата за тях се развиват много бързо – сгодяват се само два месеца след първата си среща, а сватбата им е през юни същата година.

Йордания нанесе 56 въздушни удара по бази на ИД

Йордански военни самолети са нанесли 56 удара по позиции на "Ислямска държава" през трите дни интентизвни бомбардровки с основна мише...

Рания не очаква да стане кралица, защото Абдула не е бил първоначалният избор за престолонаследник. Всички смятат, че баща му ще бъде наследен от своя брат, чичото на Абдула. Но на смъртния си одър старият крал посочва именно сина си за свой приемник. Абдула е коронован на 7 февруари 1999 г. Така Рания става една от малкото (ако не и единствената) кралица в мюсюлманския свят без благородно потекло. Според нейния съпруг това е плюс – той дори казва, че това я свързва по-добре с надеждите и възгледите на народа и че я кара да вярва по-силно в каузите си.

А такива Рания има много. Красотата ѝ и кралският ѝ статус бързо я превърнаха в част от световния елит, но тя остава изключително земна, твърдят тези, които я познават. В мюсюлманския свят нейният глас е прогресивен и уважаван. Особено активно промотира реформи в образованието и здравеопазването, устойчивото развитие на туризма в Йордания, мултикултурния диалог между Запада и арабските държави. Има си собствена НПО – The Jordan River Foundation, която помага на деца, били обект на насилие. Но може най-позната е с работата си срещу „убийствата на честта”, често извършвани в много региони с мюсюлманско население (става дума за убийствата на жени от техни роднини, ако последните решат, че те са ги посрамили по някакъв начин). Говори открито срещу тероризма. Преди седмици, когато йордански пилот бе изгорен жив от "Ислямска държава", лично отиде да утеши семейството му и поведе шествието в негова памет.

Популярността на кралица Рания нарасна в последните години и благодарение на нейната активност в социалните мрежи. Тя твърди, че чрез тях иска да счупи стереотипите за Близкия изток. От 2008 г. има свой канал в YouTube, свой уебсайт, последователите й в Twitter надхвърлят 3,5 милиона души, горе-долу толкова са и харесванията на страницата й във Facebook. Описанието в профилите ѝ гласи „майка и съпруга с много готина ежедневна работа”. Двамата с крал Абдула имат четири деца – две момчета, Хюсеин и Хашем, и две момичета, Иман и Салма.

Особената роля на Йордания

Йордания е остров на стабилност в един бурен район. Относително либералното управление на крал Абдула го превръща в идеален съюзник на...

„Чувствам се като напълно нормален човек. В края на краищата, ние живеем живота си за хората, които представляваме. За мен е чест и привилегия, че имам възможността да променям живота на хората към по-добро. Моя отговорност е да се възползвам максимално от тази възможност”, пише Рания в сайта си.

Въпреки харизмата ѝ, Рания все пак има своите критици. Те обаче идват от консервативните слоеве на йорданското общество. Някои племенни лидери я обвиняват в корупция, което нито е доказано, нито е отречено. Но е силно вероятно те да се страхуват от голямото ѝ влияние сред жените. С тяхно изключение, Рания е много почитана от йорданския народ и допринася значително за популярността на съпруга си.

Вдъхновете се от някои от най-известните цитати на кралица Рания тук.

Последните крале

Европейските монарси отдавна дадоха път на демокрацията, както и тези в Япония и Тайланд. Днес почти всички абсолютни монархии се намир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия