МААЕ: Иран е натрупал уран за няколко ядрени бомби

1559
МААЕ: Иран е натрупал уран за няколко ядрени бомби
Снимка: Getty Images

Иран разполага с достатъчно обогатен уран с чистота до 60% за три атомни бомби. Новината беше обявена от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Непрекъснатият напредък на Техеран в обогатяването на уран до много високи нива представлява предизвикателство както за агенцията, така и за западните сили, които многократно са призовавали Иран да промени курса си. Освен това иранците не оказват необходимото съдействие на МААЕ по нарастващия списък от въпроси, свързани с ядрената програма.

Още: Пентагона: Иран може да направи материал за ядрена бомба за 12 дни

Запасите растат

Запасите на Иран от обогатен до 60% уран са нараснали с 6,7 кг до 128,3 кг след последния доклад на МААЕ от 4 септември, пише "Ройтерс". Това е над три пъти повече от числото 42 кг, които според определението на МААЕ са теоретично достатъчни за ядрена бомба, ако се обогатят допълнително.

Иран е единствената страна, която обогатява уран до такова високо ниво, без да произвежда ядрени оръжия. Нивото на чистота за оръжия е около 90%. Техеран разполага с достатъчно обогатен до по-ниски равнища уран за повече бомби, но отрича, че са му нужни такива оръжия.

Още: Иранският лидер към "Хамас": Няма да се бием срещу Израел на ваша страна

Снимка: iStock/Guliver

Преговори със САЩ

Скоростта, с която Иран обогатява уран до 60%, обаче се е забавила до около 3 кг на месец от 9 кг по-рано тази година, което според дипломати е очевиден резултат от непреки преговори със САЩ, довели до размяна на затворници между двете страни през септември.

Още: САЩ с примамлива оферта към Иран, ако спре да доставя дронове на Русия

Броят на работещите каскади или клъстери от центрофуги за обогатяване на уран също не е променен, се казва в доклада на МААЕ. Напрежението между агенцията и Иран обаче се увеличава.

Преди година 35-членният Съвет на управителите на ядрения надзор на ООН прие резолюция, с която нареди на Иран да се съобрази с разследването на МААЕ за следи от уран, открити в три недекларирани обекта. Оттогава насам агенцията сведе списъка на обектите до два, но друг напредък не бе постигнат.

Иран не сътрудничи на МААЕ

Списъкът на МААЕ с неотложни проблеми в Иран също се увеличи, като споразумението от март за повторно инсталиране на оборудване за наблюдение, включително камери, премахнати миналата година по искане на Иран, беше спазено само частично. През септември Техеран пък напълно блокира висококвалифицирани инспектори на МААЕ.

Във втори доклад, публикуван в сряда, се посочва, че по тези въпроси не е постигнат напредък. Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси е изпратил писмо до Иран с молба да преразгледа хода с инспекторите, а Техеран е отговорил само, че "проучва възможностите за удовлетворяване на искането".

Още: САЩ спряха милиарди за Иран, Техеран казва, че не е вярно

"Тази мярка, макар и официално разрешена, беше упражнена от Иран по начин, който пряко и сериозно засяга способността на агенцията да извършва ефективно своите дейности по проверка в Иран, по-специално в съоръженията за обогатяване на уран", се казва във втория доклад, отново цитиран от "Ройтерс".

Макар че САЩ и европейските им съюзници и преди са заплашвали да приемат нова обвързваща резолюция срещу Иран, дипломати твърдят, че този път това няма да се случи по причини, включващи избягване на дипломатическа ескалация на фона на войната в Израел.

Още: САЩ не изключват военни действия, за да спрат ядрената програма на Иран

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com