МАЕ: Цените на петрола ще паднат още през 2016 г.

3124
МАЕ: Цените на петрола ще паднат още през 2016 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Цените на петрола се очаква да паднат още повече през тази година, като предлагането значително надвишава търсенето. В същото време един от основните износители на черно злато Иран се завръща на пазара, компенсирайки каквито и да е било намаления на производството от други страни. Това съобщиха от Международната агенция по енергетика в месечния си доклад за състоянието на петролния пазар.

„Може ли (цената) да падне още?“, пита МАЕ в доклада. „Освен ако нещо не се промени, пазарът на петрол може да се удави в прекомерно производство. Така че отговорът на нашият въпрос е категорично да. Може да падне още“, се посочва в текста, предаде БГНЕС.

През тази седмица цените на черното злато достигнаха невиждани през последните 12 години спадове, като в момента един барел се търгува за по-малко от 29 долара.

Завръщането на Иран на пазара е една от основните причини за продължаващото намаляване на цените, но до голяма степен все още не е отчетено напълно като фактор, предупреждава МАЕ. Според организацията Техеран се изправя пред „значителното предизвикателство“ да намери купувачи, които биха искали да вземат още петрол на вече пренаситения пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com