Масово спиране на парите за палестински бежанци: Заради скандал с тероризъм

1842
Масово спиране на парите за палестински бежанци: Заради скандал с тероризъм
Снимка: Getty Images/Guliver

Няколко ключови държави-донори на агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) обявиха, че ще спрат финансирането си след обвиненията на Израел, че няколко служители на агенцията са участвали в мащабната операция на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

UNRWA уволни няколко служители след обвиненията на Израел, обещавайки задълбочено разследване на случая, а Израел се зарече да спре работата на агенцията в Газа след войната. Израел твърди, че 12 сътрудници на агенцията са участвали в атаката. В официално изявление на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш се казва, че 9 от тези служители вече са уволнени. Един е загинал, а самоличността на последните двама се изяснява.

Ето какво казват страните, които са спрели финансирането, относно обвиненията:

Още: Великобритания спира финансирането на агенцията за палестинските бежанци

Австралия

Австралийският външен министър Пени Уонг каза, че въпреки "жизненоважна, животоспасяваща работа", която UNRWA осигурява, Австралия "временно ще спре финансирането". "Приветстваме незабавния отговор на UNRWA, включително прекратяване на договори и започване на разследване", каза тя в социалната мрежа X.

Канада

Министърът на международното развитие на Канада Ахмед Хюсен обяви, че Отава е "временно спряла всяко допълнително финансиране на UNRWA, докато агенцията предприема задълбочено разследване на тези твърдения".

Още: Турция и Иран заедно подкрепиха Палестина, засилват връзките си

Финландия

Хелзинки имаше четиригодишно споразумение за предоставяне на 5 милиона евро годишно на UNRWA. Външното министерство на Финландия обяви спиране на плащанията и призова за "независимо и задълбочено разследване".

"Трябва да се уверим, че нито едно евро от парите на Финландия не отива при Хамас или други терористи", се казва в изявлението.

Германия

Още: Борел: Ако няма решение за палестинска държава, това ще значи продължение на окупацията

Берлин също съобщи, че спира финансирането. Докато обвинението не бъде изяснено, "Германия, в съгласие с други страни донори" за момента ще откаже одобрение за допълнителни ресурси, се казва в позицията на външното министерство.

Италия

Италианският външен министър Антонио Чиани каза, че се присъединява към държавите, които спират парите за агенцията на ООН.

"Ние се ангажираме да предоставяме хуманитарна помощ на палестинското население, като същевременно защитаваме сигурността на Израел", подчерта той.

Още: Ивицата Газа е неразделна част от бъдеща Палестина: Махмуд Абас пред Блинкен

Швейцария

Страната е направила годишни вноски от около 20 милиона швейцарски франка (23 милиона долара) за UNRWA. Властите отбелязаха, че няма да бъде взето решение относно плащането за 2024 г., докато обвиненията не бъдат изяснени.

"Швейцария има нулева толерантност към всички форми на подкрепа за тероризма и призиви към омраза или подбуждане към насилие", посочиха властите.

Нидерландия

Още: Година по-рано: Израел е получил предупреждение за атаката на "Хамас"

Министърът на търговията и развитието Джефри ван Льовен обяви замразяване на финансирането за UNRWA, докато тече разследването, като каза, че правителството е „изключително шокирано“.

"Обвинението е, че атаката е извършена на 7 октомври с пари на ООН, с наши пари", каза той пред обществената телевизия NOS.

Великобритания

Британското правителство заяви, че е "ужасено от обвиненията" на Израел и "временно щe спре всяко бъдещо финансиране", докато Министерството на външните работи проучи твърденията.

САЩ

Държавният департамент на САЩ спря плащанията и приветства съобщението на ООН за разследване на обвиненията. Вашингтон призовава за "пълна отговорност за всеки, който е участвал в отвратителните атаки".

В позицията също така се подчертава, че "UNRWA играе критична роля в предоставянето на животоспасяваща помощ на палестинците, включително основна храна, лекарства, подслон и друга жизненоважна хуманитарна подкрепа".

Обединените нации

Ръководителят на UNRWA Филип Лазарини обеща да потърси "отговорност, включително чрез наказателно преследване" от всеки служител на агенцията, за когото се установи, че е участвал в "терористични актове". Агенцията предоставя помощ на около 5,9 млн. души - хора, които са живели в Палестина в периода 1 юни, 1946 година - 15 май, 1948 година и са загубили домовете и препитанието си заради войната тогава, както и техните наследници.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обеща да извърши "спешен и всеобхватен независим преглед на UNRWA", заяви неговият говорител Стефан Дюжарик, предаде БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com