Министър на Ердоган заплаши да съсипе кмета на Истанбул

8470
Министър на Ердоган заплаши да съсипе кмета на Истанбул
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заплаши "да съсипе" кмета на Истанбул заради подкрепата му за трима кюрдски кметове, отстранени от постовете им заради предполагаеми терористични връзки по-малко от 5 месеца, след като бяха избрани, предаде Reuters.

Кметовете от прокюрдската Демократична партия на народите в Диарбекир, Мардин и Ван - Аднан Селчук Мъзраклъ, Ахмет Тюрк и Бедиа Йозгьокче Ертан, бяха отстранени от длъжност на 19 август по обвинения в терористична дейност и предполагаеми връзки с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК). Отстранените кметове, които бяха избрани на местните избори на 31 март, бяха заменени от валиите на съответните окръзи, назначени от президента Реджеп Тайип Ердоган, пишат турски медии.

Кметът на Истанбул отмени финансирането на проправителствени фондации

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу заяви, че е отменил превода на средства за фондации, свързани с президента на Турция Реджеп Ердоган. ...

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който нанесе на президента Реджеп Тайип Ердоган най-големия удар на избори от изкачването на власт на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), като спечели вота през юни срещу кандидат-кмета от ПСР Бинали Йълдъръм, критикува действията спрямо кюрдските кметове като незаконни и недемократични и призова за отмяната им.

През уикенда Имамоглу от главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), който на изборите през юни бе подкрепен от ДПН, посети кюрдския град Диарбекир и се срещна с двама от отстранените кметове.

Ердоган и правителството му обвиняват ДПН за връзки с ПКК, която е разглеждана като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. ДПН отрича подобни връзки.

Говорейки днес в окръг Бурса, Североизточна Турция, Сойлу заяви, че уволненията на тримата кметове, избрани в края на март, не нарушават закона.

Експерти: Фатално ще е за Ердоган да свали пак с процедурни хватки Имамоглу

Истанбул празнува. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу спечели града на Босфора. За втори път и с разлика от близо 800 000 гласа сп...

"Невежа. Знай си мястото и ограниченията", заяви министърът, визирайки Имамоглу. "Тази страна се занимава от 40 години с тази терористична организация... Ако се бъркаш в неща, които не са ти работа, ще те съсипем", каза още Сойлу.

"Напълно ясно е... При положение, че има хора, които страдат от терора години наред, подобна подкрепа за такива, които скърбят на погребения на терористи, оскърбява нас и нашия народ", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com