Минската група и Путин призоваха Армения и Азербайджан да спазват примирието в Нагорни Карабах

3008
Минската група и Путин призоваха Армения и Азербайджан да спазват примирието в Нагорни Карабах
Снимка: Gettyimages.com

Минската група призова Армения и Азербайджан да не нарушават постигнатото примирие в оспорвания между двете страни регион Нагорни Карабах.

Преговорната група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се срещна във Виена, а двамата й съпредседатели „приветстваха новините за прекратяването на военните действия и призоваха двете страни да уважат примирието”.

По-рано същото послание към Ереван и Баку отправи и руският президент Владимир Путин, който разговаря с лидерите на двете страни по телефона.

В ранните следобедни часове днес армията на непризнатата Нагорно-Карабахска република Сенор Асратян получи заповед да спре обстрела срещу азербайджанските части, предаде БГНЕС.

Преди това азербайджанският президент Илхам Алиев заяви, че страната му едностранно спира огъня в зоната на карабахския конфликт, при условие, че арменската страна не се възползва от това. Президентът обяви това на среща със семействата на военни, загинали или ранени в зоната на конфликта.

Междувременно френското външно министерство обяви, че представители на Франция, Русия и САЩ ще посетят Баку, Ереван и Нагорни Карабах. Трите страни представляват Минската група на ОССЕ за регулиране на карабахския въпрос.

Обстановката в зоната на конфликта се изостри в нощта на 2 април, като и двете страни се обвиняват взаимно за нарушаване на съществуващото примирие. В хода на бойните действия загинаха 33 души, включително трима мирни жители, а над 200 бяха ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com