Може да има рязко поскъпване на петрола

28594
Може да има рязко поскъпване на петрола
Снимка: Getty Images / Guliver

В последните месеци цената на петрола прогесивно спада, но тенденцията може да се обърне. Ситуацията в Близкия изток и намалените инвестиции в редица близкоизточни държави може да доведе до рязко покачване на цените на петрола през следващите няколко години. Това се съобщава в годишния доклад, публикуван от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Според главния икономист на МАЕ Фатих Бирол "интересът от инвестиции в Ирак и на други места в Близкия изток в момента е нищожен". По думите му, за да се увеличат темповете на растеж на нефтодобива в региона трябва да се инвестира днес и да не се отлага за утре.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че през следващия четвърт век производството на петрол ще се увеличи до 104 милиона барела на ден, но това ще зависи до голяма степен от ситуацията в Близкия Изток.

Експертите смятат, че до 2040 г. световното търсене на петрол ще се увеличи с 37 на сто, а до 2030 г. Китай ще изпревари САЩ като най-големият потребител на петрол в света.

 

Прогноза: Бензинът и дизелът ще поевтиняват още в скоро време

Поевтиняването на петрола, особено лекият суров петрол, търгуван на американските борси, дава вече отражение и на цената на горивата у ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com