Москва: САЩ безотговорно обвиняват Сирия в планове за химически атаки

5634
Москва: САЩ безотговорно обвиняват Сирия в планове за химически атаки
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия предупреждава Вашингтон за безотговорни действия в Сирия, заявиха от Министерството на външните работи по повод обвиненията на САЩ срещу Дамаск, че подготвял химическа атака.

„Смятаме за необходимо да предпазим американските колеги от следващите безотговорни акции в нарушение на Устава на ООН и общопризнатите норми на международното право, както бе при ракетния удар на 7 април срещу сирийската авиобаза Шайрат“, посочиха от Министерството. Русия възприема заявленията на САЩ, че Дамаск подготвял химическа атака като покана към терористите за подготовка на провокации, казаха още от ведомството.

Кюрдите и турската армия си размениха обстрели по границата със Сирия

Турската армия откри ответен огън срещу позиции на кюрдските формирования „Сили за народна самооотбрана" (СНС) в северна Сирия, с...

Actualno.com припомня, че по-рано американското правителство съобщи, че има основания да смята, че сирийският президент Башар Асад подготвя ново нападение с химически оръжия в Сирия.

"Съединените щати откриха потенциална подготовка на режима на Асад за извършването на нова атака с химическо оръжие, която е вероятно да се превърне в масово клане на цивилни, включително и невинни деца", алармираха от Белия дом в официално писмено изявление.

В него от ведомството допълниха, че "ако Асад осъществи още едно масово убийство чрез употребата на химически оръжия, то той и неговите въоръжени сили ще заплатят висока цена".

Повод за притеснение на американците са наблюдения, според които в момента в страната се извършват приготовления, сходни на тези от страна на режима малко преди предишната химическа атака в Хан Шейхун на 4 април 2017 година.

Тръмп и Макрон ще действат заедно при следваща химическа атака в Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон се договориха в телефонен разговор да дадат „съвместен отг...

Над 300 000 души загинаха в Сирия, откакто през март 2011 г. започна гражданската война след поредица от масови демонстрации срещу правителството на Асад. Конфликтът прокуди 11 млн. души от домовете им според информация на ООН.

Сирийската армия предаде арсенала си от химически оръжия под международен контрол, след като стотици загинаха при химическа атака в Дамаск през 2013 г., макар че опозицията продължава да обвинява правителството в притежание на химически оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com