Най-добрата иранска шахматистка живее в изгнание заради отказ да носи забрадка

1712
Най-добрата иранска шахматистка живее в изгнание заради отказ да носи забрадка
Снимка: Twitter.com/Pedro Sanchez

Когато 25-годишната Сара Хадем, една от най-обещаващите шахматистки в света, решава да се състезава без забрадка в международен турнир в Казахстан миналия декември, тя смята, че най-много властите у дома ще ѝ отправят официално предупреждение. Жестът ѝ цели да покаже солидарност към протестното движение в Ислямската република, което настоява за сваляне на режима.

Порицаха ирански полицай, че не приложил закона за хиджаб

Ирански полицай е бил порицан, след като не е приложил дрескода на страната, изискващ от жените да покриват косите си. През последните...

Само че очакванията на Хадем не се сбъдват – в Иран я чакат документи за арест. Сега тя живее в изгнание. Намира се в Южна Испания заедно със съпруга си и едногодишния им син.

Жените в Иран са задължени да носят забрадки на обществени места, дори когато са в чужбина. Някои от тях обаче предпочитат да не го правят, за да подкрепят жените и момичетата, които оглавяват протестите в страната след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Кюрдката Амини загина през септември 2022, след като беше задържана именно заради "небрежно поставен хиджаб", а близките ѝ твърдят, че е била пребита в ареста, което е довело до смъртта ѝ.

Алпинистката Елназ Рекаби е един от тези примери - тя беше принудена да се откаже и не е ясно какво е положението ѝ сега, когато се е върнала в Иран.

Сара Хадем разказва пред BBC как е решила да махне хиджаба за турнира в Казахстан. Състезателките от ислямските страни са носели забрадки само пред камерите и тя е смятала, че това е лицемерно. Като се имат предвид жертвите, които правят жените и момичетата по улиците на Иран, някои от които рискуват живота си, това (премахването - бел.ред.) е най-малкото, което може да направи, смята Хадем.

Хакери унижиха аятолаха на Иран (ВИДЕО)

Хакери успяха да пробият излъчването на речта на аятолах Хаменей по случай 44-годишнината от т.нар. Ислямска революция в Иран. Хакерск...

Дали е обмисляла да се присъедини към демонстрантите? "Да, разбира се", отговаря тя. Но малкият ѝ син Сам я спира. "Имам отговорности към него и си помислих, че може би бих могла да използвам влиянието си по друг начин", заявява шахматистката.

Сара Хадем участва в състезания от около осемгодишна възраст. Това не е първият случай, в който тя нарушава строгите правила за поведение на жените, наложени от Ислямската република.

През 2020 г. украински самолет, излетял от летището в Техеран, е свален от Иранската революционна гвардия, при което загиват 176 души. Изминават три дни, преди властите да признаят грешката си. Хадем тогава заявява в социалните мрежи, че планира да напусне националния отбор. Тя не споменава полета, но въпреки това е принудена да подпише признание, в което се казва, че не е имала предвид нищо политическо с поста си. Следващия път, когато отишла на летището, паспортът ѝ бил конфискуван. Помислила, че кариерата ѝ е приключила.

Сега, когато животът ѝ се е променил напълно, тя не съжалява за нищо: "Липсва ми семейството ми, но не бих казала, че съжалявам за решението. Все още представлявам Иран, аз съм иранка и хората в Иран все още ме възприемат като иранка".

"Не съм активистка и нямам послания към хората, които рискуват толкова много. Хората, които протестират по улиците, са вдъхновяващи за мен и за много други хора", добавя тя.

Калоян Константинов: Война в Иран ще е катастрофална за целия свят (ВИДЕО)

Атаки с дронове поне в няколко града разтърсиха Иран в нощта на 28 срещу 29 януари. Ударени са обекти на военнопромишления комплекс на ...

Съпругът ѝ Ардешир Ахмади е филмов режисьор и водещ на интернет предаване, който също има пряк опит с това да бъде от грешната страна в Ислямската република. В резултат на документален филм за хип-хоп той е пребит и хвърлен в затвора за три месеца. Решението, довело до тяхното изгнание, е съвместно.

Тя е успяла да остане в Испания благодарение на правилото за "златна виза", което позволява на всеки, който купи имот на стойност половин милион евро, да получи право на пребиваване.

Премиерът Педро Санчес кани Сара Хадем на среща с него. Денят обаче се оказва сладко-горчив: "В този ден ми беше издадена заповед за арест у дома. Така че изпитвах смесени чувства - бях оценена в тази страна, а в собствената си държава, където съм постигнала много успехи, получавам документи за арест".

ОЩЕ: Странно: България поздрави Иран, Полша и Унгария отпразнуваха Революцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com