Най-малко 21 бегачи загинаха по време на ултрамаратон в Китай

6866
Най-малко 21 бегачи загинаха по време на ултрамаратон в Китай
Снимка: iStock/Guliver

Най-малко 21 души загинаха в Китай, застигнати вчера от буря в планината, по време на 100-километров ултрамаратон в северозападната китайска провинция Гансу.

Местните власти са създали екип, който да проведе задълбочено разследване на причината за инцидента, пише вестникът.

По-рано агенция „Синхуа“, позовавайки се на спасители, съобщи, че най-малко 16 души са убити, а петима са изчезнали. Ултрамаратонът на 100 км е започнал в събота сутринта близо до град Байин. По време състезанието рязко се е влошило времето. Подробностите не бяха уточнени.

Според спасителния щаб, цитиран от агенцията, в събота следобед на височинния етап на ултрамаратона започват пориви на ураганен вятър и започва градушка. Изяснява се, че телесната температура на участниците е спаднала, изпитвали са дискомфорт. Състезанието незабавно е прекратено.

Агенцията съобщава, че местните власти са изпратили екип от 700 спасители да търсят изчезналите. Общо в маратона са участвали 172 души, 151 от тях са евакуирани от разстояние, състоянието им се оценява като стабилно.

Лианг Цзин, притежател на два национални рекорда, е сред загиналите. Спортистът беше в списъка на изчезналите няколко часа, така че организаторите на маратона, неговите колеги и фенове се надяваха, че е успял да се скрие от лошото време. В неделя сутринта обаче, спасителите откриха тялото му.

31-годишният бегач е многократен победител в ултрамаратони и други състезания в Китай и е поставил два национални рекорда за разстояние от 149,51 км (2014 г.) и 151,2 км (2018 г.).

Половината от жертвите на ултрамаратона са професионални спортисти. "Сред починалите от студа половината са майстори в нашите среди", са думите на един от участниците в надпреварата, пожелал анонимност. "Първо, майсторите винаги се опитват да намалят максимално теглото, за да не вземат със себе си ветровки и термо облекло. Залагат на хубаво време. За съжаление този път залогът не спечели", обясни спортистът.

„На второ място, професионалистите винаги се движат по-нататък и към по-високите и по-студените участъци от маршрута, което затруднява спускането и операциите за търсене и спасяване“, каза той.

Както отбеляза спортистът, най-големият проблем в случай на лошо време за участниците в състезанието е хипотермията. "Имате шорти, тениска и малка чанта на гърба си. Организаторите ви принуждават да вземете термо одеяло със себе си. Но е много тънко, само един слой алуминиево фолио. Този път времето беше просто ужасно, вятърът откъсна всичко и го отнесе “, сподели споменът спортистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай построи копие на най-важния квартал в Тайпе: Ще тренира инвазия в Тайван? (СНИМКИ)

Ердоган впряга усилия да увеличи натиска върху Израел

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com