Назрява дипломатически скандал между Украйна и Израел заради войната

7262
Назрява дипломатически скандал между Украйна и Израел заради войната
Снимка: Getty Images / Guliver

Посолството на Украйна в Израел обвини близкоизточната страна, че заема "ясна проруска позиция" заради липсата на хуманитарна и оръжейна помощ за Киев. На свой ред, израелското външно министерство възнамерява да извика украинския посланик.

"Посолството на Украйна в Държавата Израел със съжаление подчертава, че настоящото израелско правителство е избрало пътя на тясно сътрудничество с Руската федерация. Докато народът на Украйна, включително нейната значителна еврейска общност, кърви под ударите на руските ракети и иранските дронове, израелското ръководство, прикривайки се зад словесна демагогия за своя неутралитет (макар и вече да не го крие), активно установява отношения с Руската федерация. В действителност така нареченият "неутралитет" на израелското правителство се счита за явна проруска позиция", гласи съобщението на украинското посолство в Израел.

Украински успехи в Запорожието, Бахмут и Херсон. Какви са версиите за сделката с Пригожин? (ВИДЕА)

Руски източници вече спекулират с особеностите на сделката, сключена с посредничеството на беларуския диктатор Александър Лукашенко за ...

"За съжаление, израелското правителство не обръща внимание на мнението на собствения си народ и пренебрегва призивите на световната еврейска диаспора, която недвусмислено подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу руския държавен тероризъм. Призоваваме израелското правителство да промени позицията си и да подкрепи Украйна с отбранителни средства, за да подкрепи свободата и демократичния световен ред. Очакваме Израел да бъде от правилната страна на историята!", се казва в позицията.

Според посолството за проруската позиция на Израел свидетелстват редица "доста противоречиви събития", които се случиха през първата половина на 2023 г. и съвпаднаха с почти пълната липса на израелска хуманитарна помощ за Украйна. "Сред тях особено внимание заслужават безплодното посещение на израелския външен министър в Украйна през февруари тази година и поредицата от интервюта на министър-председателя (Бенямин) Нетаняху с медии, включително последното с Jerusalem Post на 22 юни", се казва в изявлението, цитирано от "Украинска правда".

Посолството обвини Израел в "пълно бездействие" при предоставянето на отбранителна помощ на Украйна през последните 18 месеца. То също така отбеляза, че в последното интервю на Нетаняху са се появили доста измислени и спекулативни предположения относно прехвърлянето на западни оръжия от бойното поле в Украйна към сирийския и иранския режим. Припомняме, че Нетаняху се безпокои, че ако Израел прати оръжия на Украйна, те могат да попаднат в ръцете на Иран - военен съюзник на Москва и най-голям враг на Тел Авив.

Освен това наскоро израелското правителство успешно проведе два кръга политически преговори на високо равнище с руското външно министерство. Беше постигнато споразумение за създаване на още една руска дипломатическа мисия в Йерусалим, за която дори беше отпусната безвъзмездно земя.

Русия вероятно е използвала забранени боеприпаси в Донецк (ВИДЕО)

Продължават опитите на руските войски да атакуват в района на Авдеевка и Мариинка в Донецка област с използването на артилерия, танков...

След изявлението на украинското посолство Министерството на външните работи на Израел планира да извика украинския посланик в страната Евгений Корнийчук.

Министърът на външните работи Ели Коен заяви на брифинг, че "въпреки трудните отношения с Русия Израел е била с Украйна от началото на войната до днес, публично е подкрепяла нейната териториална цялост и суверенитет и е гласувала за осъждането на Русия на международни форуми".

Освен това Коен заяви, че израелската система за предупреждение за ракетно нападение, която се тества в Киев, ще спаси живота на украинските цивилни граждани. Тази година в бюджета на Израел били предвидени още повече средства за подпомагане на Украйна, каза министърът.

ОЩЕ: За пръв път Израел продава свои танкове в Европа (ВИДЕО)

Германската Rheinmetall ще достави още 20 бойни машини Marder на Украйна (ВИДЕО)

Германският оръжеен концерн Rheinmetall обяви, че възнамерява да достави още 20 бойни машини на пехотата Marder на Украйна това лято. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com