Нещо страшно се случва с болниците в Ивицата Газа

1775
Нещо страшно се случва с болниците в Ивицата Газа
Снимка: Getty Images

В ивицата Газа има 36 болници. Според ООН обаче две трети от тях вече не функционират. Останалите са безнадеждно препълнени. Бременни и раково болни пациенти са настанени плътно един до друг до тежко ранени и травматизирани хора. Много от ранените са деца и младежи. Въведен е режим на тока, операциите често се извършват с фенерчета или със светлината на мобилните телефони.

Неправителствената организация "Лекари без граници" съобщава, че от началото на войната са били ранени хиляди хора. Много от тях се намират в критично състояние. Други десетки хиляди бягат от сраженията и търсят убежище в болниците. За да облекчат поне малко ситуацията, Франция и Италия вече изпратиха край бреговете на Газа свои военни кораби с интегрирани болници и операционни зали на борда.

Защо болниците играят толкова значима роля?

Още: Израелското разузнаване: Хора от Газа доброволно ни дават данни за "Хамас"

Терористичната групировка Хамас нападна Израел в началото на октомври. Тогава терористите убиха най-малко 1200 души и отведоха около 240 други като заложници в ивицата Газа. Първоначално Тел Авив заложи на въздушните удари, но от близо три седмици провежда и сухопътна офанзива. Клиниките в северната част на ивицата Газа все по-често са в центъра на сраженията. Те са единствената надежда за многобройните ранени и едно от малкото останали места, в които могат да се скрият цивилните, които не са избягали на юг. Според данни на Израел обаче те служат вероятно и като команден център на Хамас, като склад за оръжия и място за задържане на заложници. Затова и самите болници са се превърнали във военни цели.

Здравни заведения са били нападани и в предишни конфликти - например в Сирия. Новото обаче е това, че в Газа болниците умишлено биват използвани за щит от едната воюваща страна и така се превръщат в очевидна цел за другата. Нещо такова досега не се е случвало в подобни измерения.

Кои са най-засегнатите болници?

Боевете в северна Газа са съсредоточени по-конкретно върху четири болници.

Още: Мария Габриел с добри новини: Още 9 българи са изведени от Газа (СНИМКА)

"Ал Шифа" е най-голямата клиника в ивицата Газа. По последни данни на ООН в нея са били хоспитализирани най-малко 2300 души. Болните, ранените, бежанците и медицинският персонал все още са там - въпреки катастрофалната ситуация с доставките. Тел Авив подозира, че под клиниката има команден център на Хамас и обвинява организацията в използване на цивилните като "човешки щит". Израелската армия твърди, че е открила там оръжия и "оперативен щаб" на Хамас. Контролираното от ислямистката организация Министерство на здравеопазването на Газа отрича това.

Недалеч от "Ал Шифа" се намира детската болница "Рантиси". Израелската армия влезе в болницата в понеделник. Твърди, че в мазето има изоставен команден център на Хамас, както и че е открила "доказателства" за това, чe там са били държани някои от отвлечените заложници. Самата клиника вече не функционира. Израелската армия обяви, че е евакуирала и последните пациенти "в по-безопасна болница". Но директорът на клиниките в Газа заговори за принудителна евакуация, при която пациентите били изоставени "без грижи на улицата".

В болницата "Ал Кудс", която се намира в по-южната част, има около 100 легла. Според ООН през последните седмици до 14 000 души са избягали там от сраженията. Миналата неделя палестинският Червен полумесец съобщи, болницата е трябвало да бъде затворена поради изчерпването на запасите от гориво, вода и храна. Хората, намиращи се вътре, са били евакуирани на юг. Израел съобщава за 21 палестински бойци, убити в боевете около "Ал Кудс".

"Индонезийската болница", която има 110 легла, се намира в Джабалия, най-голямото бежанско селище в Газа. Хамас твърди, че израелски бомбардировки са убили там десетки цивилни. Израел подозира, че в здравното заведение съществува подземен команден център на Хамас. Групировката отрича това. Твърди се още, че в непосредствена близост до клиниката терористичната организация разполага с площадка за изстрелване на ракети.

Още: Йордания изпрати първата полева болница в Газа

Какво казва международното право?

Според международното хуманитарно право болниците се ползват със специална защита като граждански обекти. И обикновено не могат да бъдат атакувани в случай на война. Но международното право предвижда и това: "граждански обекти да не могат да бъдат използвани неправомерно в подкрепата на военни действия". При подобен случай те губят защитения си специален статут. Ако признатата от САЩ и ЕС за терористична организация Хамас действително ползва подобни обекти като "човешки щит" за военните си командни центрове, според международното хуманитарно право това би представлявало военно престъпление.

"Но дори и случаят да е такъв, това не освобождава Израел от задължението да защитава цивилните", заяви за ДВ Марк Уелър, професор по международно право в Университета в Кеймбридж. И уточни: "Това не са доброволни живи щитове, които сами се подлагат на тази опасност. Това са цивилни, които не губят правото си на защита".

 

Още: Принцът на Бахрейн стана първият арабски лидер, осъдил атаката на "Хамас" (ВИДЕО)

Източник: Дойче веле

Израел обсъжда смъртно наказание за терористите, скандал с роднини на заложниците (ВИДЕО)

Иран отхвърли обвиненията, че има общо с пленения кораб с българи на борда

"Хамас": 12 души са убити при удар по болница в Газа. Израел: Там има тунели и оръжия (ВИДЕО)

Китай се позиционира като основен посредник за мир в Близкия изток

Анализ: Ще се справи ли САЩ с всички кризи по света?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com