Нетаняху отива в Москва, за да говори с Путин за плана на Тръмп за Близкия изток

1585
Нетаняху отива в Москва, за да говори с Путин за плана на Тръмп за Близкия изток
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещнат в Москва. Нетаняху ще пристигне в Москва на кратко работно посещение. Той възнамерява да обсъди с Путин подробностите за така наречената "сделка на века" - предложението на САЩ за решение на конфликта между Израел и Палестина, съобщи БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Във вторник във Вашингтон, в присъствието на Нетаняху, президентът на САЩ Доналд Тръмп представи план за решаване на палестинско-израелския конфликт, който той нарече "сделката на века". Американската администрация работи върху плана около три години.

Amnesty International: Сделката на века противоречи на международното право

Пакетът с предложения на американския президент Доналд Тръмп по урегулирането на палестинско-израелския конфликт, известен като „...

Сделката на века признава Йерусалим за единната и неделима столица на Израел, отхвърля исканията на палестинците за възстановяването на границите от 1967 г. и връщането на палестинските бежанци и отваря възможността Израел да анексира палестинските територии на Западния бряг и да разшири своя суверенитет до долината на Йордания. В замяна Израел ще спре да строи нови селища на палестинските земи.

Планът изисква създаването на демилитаризирана палестинска държава, лишена от контрол над нейните граници и въздушно пространство. По предложение на Тръмп границата ще бъде разширена и ще включва две области на израелско-египетската граница, което ще увеличи територията, контролирана от палестинците, с около 50%. Като бъдеща столица на Палестина планът предлага предградието "Абу Дис" в източната част на Йерусалим, разположено зад зоната за сигурност.

Икономическата част от плана на Тръмп предвижда отпускането на 50 милиарда долара на Палестина за десетилетие – сума, която ще бъде осигурена предимно на страни-спонсори от Персийския залив. Палестинците ще имат достъп до две израелски пристанища, ще могат да построят курорт на брега на Мъртво море и да се занимават със земеделие в долината на река Йордан. Предлага се статуквото по отношение на религиозните светилища в Стария град на Йерусалим да остане непроменено.

Палестинските власти отхвърлиха инициативата на Тръмп. Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че Палестина "не е за продан" и че планът на САЩ ще отиде в "кошчето за боклук на историята". Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания също се противопостави на "сделката на века" и нарече целта ѝ да се премахне националния проект за Палестина. Палестинските власти призовават за протести срещу "сделката на века" като цяло. По искане на Палестина Съветът на Лигата на арабските държави ще проведе спешна среща в събота (1 февруари), за да обсъди "сделката на века".

Белият дом представи проект за карта на бъдещите палестински територии

Белият дом пусна във вторник своето предложение за бъдещите граници на израелската и палестинската държави като част от спорния мирен п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com