Нетаняху: Войната в Газа ще приключи до седмици, но за целта ще влезем в Рафах

2881
Нетаняху: Войната в Газа ще приключи до седмици, но за целта ще влезем в Рафах
Снимка: Getty Images / Guliver

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че възнамерява да продължи с инвазията в град Рафах на южната граница на Ивицата Газа, пренебрегвайки президента на САЩ Джо Байдън, който предупреди, че подобна офанзива е "червена линия".

Още: Байдън обвини Нетаняху, че повече вреди на Израел, отколкото да помага

Предупреждението на Джо Байдън

На фона на признаците на нарастващо разочарование от Нетаняху президентът на Щатите заяви в събота пред MSNBC, че е против ескалация на конфликта в Рафах и че не може да приеме "още 30 000 загинали палестинци".

Организациите за оказване на помощ предупредиха, че нападение срещу Рафах на границата с Египет - понастоящем убежище за около половината от 2,3-милионното население на Газа - ще доведе до множество жертви сред цивилното население. Министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок заяви, че това ще бъде "хуманитарна катастрофа".

Още: "Хамас" проверява дали Израел е убил нейния човек №3

Отговорът на Нетаняху

В неделя Нетаняху отговори на въпроса дали израелските сили ще навлязат в Рафах: "Ще отидем там. Няма да ги оставим. Знаете, че имам червена линия. Знаете ли коя е червената линия? Да не се повтаря 7 октомври. Никога повече", припомни той деня, в който "Хамас" нахлу в Израел, взе заложници и уби около 1200 души - военни и цивилни. Именно това предизвика войната в Газа.

Снимка: Getty Images

Без да ги назовава поименно, Нетаняху твърди, че е имал мълчаливата подкрепа на няколко арабски лидери за продължаване на атаката срещу "Хамас". "Те разбират това и дори тихо се съгласяват с него", каза той в интервю за Axel Springer, компанията майка на Politico. "Те разбират, че "Хамас" е част от иранската терористична ос".

Още: "Хамас" съобщи за десетки хиляди жертви в Ивицата Газа

Сраженията могат да приключат до седмици

Международният натиск върху Израел да се съгласи на прекратяване на огъня, се засилва. Точните данни за броя на жертвите се оспорват, като контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването на Газа твърди, че смъртните случаи сред цивилното население надхвърлят 30 000.

Организациите на ООН предупредиха за предстоящ глад, като първите смъртни случаи от глад вече са регистрирани, което накара Европейският съюз да отвори морски коридор за доставка на помощи от Кипър. Израелските власти бяха критикувани, че блокират доставката на хуманитарна помощ по суша, но Нетаняху заяви в интервюто, че морският конвой е негова идея, и отрече хората да гладуват.

Той също така прогнозира, че сраженията могат да приключат само след месец.

"Унищожили сме три четвърти от бойните терористични батальони на "Хамас". И сме близо до приключване на последната част във военните действия", заяви израелският лидер. Бойните действия няма да "отнемат повече от два месеца. Може би шест седмици, може би четири", добави той.

Още: Байдън: Израел ще загуби подкрепата на света, ако запази "невероятно консервативното си правителство" (ВИДЕО)

Нетаняху също така даде своите собствени оценки за броя на загиналите. По думите му - убити са около 13 000 палестински бойци, докато смъртността сред цивилното население се оценява на 1-1,5 души на всеки боец. Това означава, че общият брой на убитите - бойци и цивилни - е най-малко 26 000 души, по сметките на Израел.

Нетаняху също така отхвърли идеята за прекратяване на огъня за мюсюлманския свещен месец Рамадан, като заяви, че макар да "би искал да види още едно освобождаване на заложници", не вижда никакъв "пробив в преговорите". "Без освобождаване няма да има пауза в боевете", каза той и за пореден път отхвърли решението за две държави - Израел и Палестина - като възможност.

Още: Начало на Рамадана: И Израел поздрави мюсюлманите (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com