Нивата на цианид във водите край Тянцзин 350 пъти по-високи

4028
Нивата на цианид във водите край Тянцзин 350 пъти по-високи
Снимка: Gettyimages

Нива на цианид над 350 пъти по-високи от допустимото са били открити във води близко до мястото на тежките експлозии в китайския пристанищен град Тянцзин.

Според местното бюро по опазване на околната среда опасният химикал е бил засечен в 25 наблюдавани обекта в рамките на опасната зона около мястото на експлозиите.

"Прекомерни нива на цианид са били засечени на осем места като най-високите стойности достигат 356 пъти" над позволените нива, се казва в съобщени на бюрото.

По-рано властите съобщиха, че тестовете за цианид са показали нива от 28 пъти повече от позволените. В изявлението си обаче бюрото не обясни причините за внезапното покачване. От 16-те обекта извън зоната, за която има предупреждение, цианид е бил открит на 6 места като никъде не е превишавал допустимите стойности.

В края на миналата седмица избухна склад за съхранение на опасни вещества, вследствие на което загинаха най-малко 114 души, а други 60 все още са в неизвестност. Според властите в склада са се съхранявали около 700 тона от силно отровния натриев цианид.

Самият натриев цианид има множество приложения в индустрията, включително в минното дело. Той представлява бели кристали или прах, който може да образува отровният цианиден газ, използван при екзекуциите в газови камери в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия