Новата коалиция в Израел ще се стреми към мир с палестинците

6558
Новата коалиция в Израел ще се стреми към мир с палестинците
Снимка: Getty Images / Guliver

Израелският парламент прие днес закон, който ще позволи на вероятния бъдещ премиер Бенямин Нетаняху да назначава повече министри отпреди, съобщи АФП.

Нормативният акт, одобрен с 61 срещу 59 гласа, ще даде възможност на Нетаняху и да раздаде повече министерски поствове на членове на своята партия „Ликуд”. Така израелският премиер ще предотврати риска недоволни депутати да се разбунтуват във важния момент, когато той ще поиска от парламента да одобри правителството му.

Израелски войници: "Как воювахме в Газа"

При последната си операция в ивицата Газа, израелската армия е прекрачила много "червени линии". Организация на войници-ветерани отпр...

Приетият днес текст отлага за следващия парламентарен мандат прилагането на закон, съгласно който министрите не трябва да са повече от 18 (като не броим министър-председателя) и всеки от тях не бива да има повече от четирима заместници. Той забранява назначаването на министри без портфейл.

Вероятната бъдеща правителствена коалиция на Израел си поставя за цел постигането на мир с палестинците, без обаче да споменава създаване на палестинска държава в публикувания днес текст с основните й политически линии, съобщи АФП, цитирана от Дарик.

„Правителството си поставя за цел да постигне напредък в дипломатическия процес, ще направи всичко възможно да сключи мир с палестинците и с всички съседни страни, защитавайки историческите и национални интереси на Израел”, подчертава в комюнике до парламента коалицията, която се очаква да състави следващото правителство.

Израелският парламент ще гласува утре или в понеделник дали да одобри правителство, начело с Нетаняху. Коалицията, съставена от досегашния премиер, разполага с минимално парламентарно мнозинство от 61 от 120 депутати, което го прави уязвим дори един човек да напусне парламентарната му група.

Нетаняху състави правителство в последния момент

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се съгласи късно снощи на сделка за коалиционно правителство само часове преди да и...

Търсенето на мир с палестинците е втора по важност цел на коалицията след защитата на правото на евреите да имат суверенна държава в Израел. Евентуално мирно споразумение ще бъде дадено за одобрение от парламента и ако е необходимо, ще бъде гласувано на референдум, се казва в документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com