ООН: Има достоверни доказателства за връзка на саудитския принц с убийството на Хашоги

2833
ООН: Има достоверни доказателства за връзка на саудитския принц с убийството на Хашоги
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия е виновна за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция миналия октомври според доклада на специалния докладчик на Съвета на ООН по правата на човека относно извънсъдебните екзекуции Агнес Каламард.

В доклада се посочва, че има „достоверни доказателства свързват саудитския принц с убийството на убития журналист“, предаде БГНЕС.

Тръмп е дал информация за ядрени технологии на Саудитска Арабия малко след убийството на Хашоги

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е одобрила споделяне на информация за ядрени технологии със Саудитска Арабия мал...

„Има достатъчно доказателства, които дават основание за по-нататъшно разследване на индивидуалната отговорност на високопоставени служители на Саудитска Арабия, включително на престолонаследника“, заяви специалния докладчик.

В доклада се подчертава, че "не се прави никакво заключение относно вината. Единственото заключение е, че има достоверни доказателства, заслужаващи по-нататъшно разследване от подходящ орган дали прагът на наказателна отговорност е постигнат".

Каламард каза още, че е открила доказателства, че "самият Хашоги е бил напълно наясно с правомощията на престолонаследника и страха от него."

Документът бе публикуван в навечерието на официалното представяне на оценката на резултатите от разследването на убийството на Хашоги по време на 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева. Заключенията на специалния докладчик на ООН ще бъдат обявени пред Съвета на 26 юни, информира РИА Новости.

Агнес Каламард призовава личните активи на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман да бъдат обложени със санкции, докато не се докаже, че той не е отговорен за убийството на журналиста.

Арестуваните в Истанбул шпиони от ОАЕ са дошли с кола с българска регистрация

Само преди два дни турското разузнаване арестува двама агенти на тайните служби на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в Истанбул. Спор...

Властите на Саудитска Арабия многократно заявяват, че провеждат собствено разследване, а също така отхвърлят международното разследване на този случай и участието на други страни в него.

"Убийството на Хашоги е извънсъдебно деяние, за което отговаря Кралство Саудитска Арабия. Опитът за отвличането му също представлява сам по себе си нарушение на международното право в областта на правата на човека", се казва в документа.

Каламард призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да „започне международно криминално разследване за убийството на Хашоги за съставяне на плътни досиета на всеки от предполагаемите извършители. Тя заяви, че е установила, че досега провежданите от Саудитска Арабия и Турция разследвания "не отговарят на международните стандарти относно разследването на незаконни смъртни случаи".

Тя също така призова ФБР в Съединените щати, на които Хашоги е жител, да започнат разследване на случая, ако все още не е направено, "и да продължи наказателното преследване в Съединените щати, както е прието".

За разследването си Каламард съобщи, че наред с други неща, тя е гледала кадри от консулството на самото убийство.

Саудитска Арабия не позволи на делегация на ООН да се занимава със случая "Хашоги"

Делегация на ООН, включваща и съдебния експерт Агнес Каламард, не беше допусната да влезе в генералното консулство на Саудитска Арабия ...

Докладът идентифицира по име 15 души, за които Калард съобщава, че са част от мисията за убийството на Хашоги и заявява, че много от тях не са в списъка на 11-те неназовани заподозрени, изправени пред съдебен процес зад затворени врата. Докладът също установява, че има доказателства, че "Саудитска Арабия умишлено е използвала консулски имунитет, за да забави турските разследвания, докато местопрестъплението не бъде напълно почистено."

"С оглед на моята загриженост относно справедливостта на процеса срещу 11-те заподозрени в Саудитска Арабия, призовавам за спиране на процеса," заявява Калард в доклада.

Журналистът на The Washington Post Джамал Хашоги, живеещ в САЩ от 2017 г., изчезна в Турция на 2 октомври 2018 г., след като влезе в сградата на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. В нощта на 20 октомври държавните медии на Саудитска Арабия разпространиха послание на главния прокурор на страната, че според предварителните данни Кашоги е мъртъв, а разправия със служители на консулството е довела до смъртта му.

Прокуратурата в Истанбул заяви, че убийството на Хашоги е умишлено, а тялото на журналиста е било разчленено и унищожено, след като е бил удушен в генералното консулство. Турция изисква от Саудитска Арабия да екстрадира извършителите, както и информация за местонахождението на тялото на Хашоги. Според Саудитската генерална прокуратура, 21 души са били задържани в случая с убийството на Хашоги. За петима преки участници в убийството прокуратурата поиска смъртно наказание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com