ООН предупреждава за страховит глад в Афганистан, Тръмп вижда хиляди американски заложници

3763
ООН предупреждава за страховит глад в Афганистан, Тръмп вижда хиляди американски заложници
Снимка: Getty images

Повече от една трета от населението на Афганистан ще се сблъска с глад, смята изпълнителният директор на Световната програма на ООН за храните Дейвид Бийзли. Той нарече ситуацията в Афганистан "ад на земята". Към момента поне 14 милиона души не могат да осигурят прехраната за себе си и семействата си всеки ден, сочи доклад на ООН, цитиран от БГНЕС.

"Бурята, причинена от талибаните, ще е само добавка към всичко, причинено от сушата, конфликтите, влошеното икономическо състояние, а и от пандемията от КОВИД", каза Бийзли. Той призова политическите лидери "да действат бързо", като отбеляза, че за да се предотврати хуманитарна катастрофа в страната, организацията ще се нуждае от поне 200 милиона долара спешно до септември.

Афганистанска журналистка: Талибаните лъжат, не трябва да им се вярва

Афганистанската писателка и активистка за граждански права Надя Гулам сигнализира, че режимът на талибаните в Афганистан става все по-ж...

Ако парите не бъдат осигурени, ситуацията в Афганистан ще се усложни, защото храната, предназначена за жителите на страната, ще започне да се изчерпва следващия месец, а броят на хората, които ще се нуждаят от хуманитарна помощ, ще се удвои.

Още през март ООН публикува доклад, според който Афганистан беше сред 20-те държави, изправени пред остър недостиг на храна, и в нужда от незабавна помощ.

Масло в огъня наля и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп твърди, че талибаните държат хиляди американци като заложници в Афганистан.

"Как смее Байдън да принуди нашите военни да избягат от бойното поле в Афганистан и да дезертират в ситуация, в която хиляди американци са държани като заложници? Афганистан и Кабул бяха твърдо под нашия контрол само с 2500 войници", се казва в изявление на Тръмп.

Канада е готова да остави войската си в Афганистан

Канада заяви готовност войската й да остане в Афганистан и след 31-ви август - крайният срок за изтегляне на всички чуждестранни войски...

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще докладва днес, 25 август, колко американци са евакуирани от Афганистан и колко остават там, заяви президентът на САЩ Джо Байдън. Байдън каза, че САЩ са помогнали за евакуацията на повече от 70 000 души от Кабул от 14 август насам. Пентагонът уточни, че сред тях има повече от 4000 американски граждани и членовете на техните семейства.

Междувременно, талибаните забраниха износа на долари и исторически ценности и паметници от страната. Изявление за това беше публикувано в профила на движението в Twitter. В съобщението се подчертава още, че ако у някого бъдат открити такива вещи, те ще бъдат конфискувани, а собственика му ще бъде наказан в съответствие със закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com