ООН удари Китай с доказателства за престъпления срещу човечеството

2617
ООН удари Китай с доказателства за престъпления срещу човечеството
Снимка: Getty Images/Guliver

ООН обвини Китай в "сериозни нарушения на правата на човека" в дългоочаквания нов доклад относно злоупотребите на комунистическата власт срещу малцинството на уйгурите в провинция Синдзян. Там живеят около 12 милиона уйгури, повечето от които са мюсюлмани.

Пекин настояваше ООН да не публикува доклада, като го нарече "фарс", организиран от западните сили. В документа, изготвен под ръководството на комисионера за човешките права Мишел Бачелет, се оценяват твърденията за злоупотреби срещу мюсюлманите уйгури и други етнически малцинства, които Китай отрича. Разследващите заявиха, че са открили "достоверни доказателства" за изтезания, които могат да се равняват на "престъпления срещу човечеството".

Сцени на ужаса: как Китай изтезава уйгурите

Махмуд Тоти от години няма контакт със синовете и снаха си. Той предполага, че са интернирани в лагер, но няма доказателства. Махмуд, к...

Уйгурите са тюркска етническа група, която населява най-северозападната провинция на Китай. От години се стремят към по-голяма независимост, поради което са подложени на дискриминация, тормоз и тотален контрол от комунистическото ръководство на страната. След 2016 репресията над тях се засили още повече – властите са вкарали най-малко 1 милион души в изправителни лагери, където уйгурите са подложени на мъчения и къртовски труд. Пекин обаче твърди, че това са „центрове за професионална квалификация“, като не приема външна намеса. Китай си размени санкции с ЕС, САЩ и Великобритания, които се обявиха срещу репресията над малцинството.

Докладът беше публикуван в последния работен ден на Бачелет, която 4 години беше върховен комисар на ООН по правата на човека, пише BBC. В доклада ѝ Китай е обвиняван, че използва неясни закони за национална сигурност, за да ограничава правата на малцинствата, и че създава "системи за произволно задържане".

Посочва се още, че затворниците са били подложени на "модели на малтретиране", които включват "случаи на сексуално и свързано с пола насилие". Според ООН други са били подложени на принудително медицинско лечение и "дискриминационно прилагане на политики за семейно планиране и контрол на раждаемостта". ООН препоръча на Китай незабавно да предприеме стъпки за освобождаване на "всички лица, произволно лишени от свобода".

Уйгурите са тюркска етническа група, която населява най-северозападната провинция на Китай. От години се стремят към по-голяма независимост, поради което са подложени на дискриминация, тормоз и тотален контрол от комунистическото ръководство на страната.
След 2016 репресията над тях се засили още повече – властите са вкарали най-малко 1 милион души в изправителни лагери, където уйгурите са подложени на мъчения и къртовски труд. Пекин обаче твърди, че това са „центрове за професионална квалификация“, и не приема външна намеса. Китай си размени санкции с ЕС, САЩ и Великобритания, които се обявиха срещу репресията над малцинството.

Световният уйгурски конгрес приветства доклада и призова за бърза международна реакция. "Въпреки упоритото отричане от страна на китайското правителство, сега ООН официално призна, че се извършват ужасяващи престъпления", заяви изпълнителният директор на проекта за уйгурските човешки права Йомер Канат.

Китай винаги е настоявал, че уйгурските бойци водят насилствена кампания за независима държава, но е обвиняван, че преувеличава заплахата, за да оправдае репресиите срещу малцинството. В четвъртък делегацията на страната в Съвета на ООН по правата на човека в Женева отхвърли заключенията на доклада, който според нея "очерня и клевети Китай" и се намесва във вътрешните работи на страната.

"Тази така наречена "оценка" е политизиран документ, който пренебрегва фактите и напълно разкрива намерението на САЩ, западните държави и антикитайските сили да използват правата на човека като политически инструмент", се казва в изявлението на Пекин.

Кабинетът на Бачелет посочи, че преди повече от година е започнало разследване на твърденията за геноцид в Синдзян. Публикуването на доклада обаче беше отлагано няколко пъти, което доведе до обвинения от страна на някои западни групи за защита на правата на човека, че Пекин е подтиквал ООН да загърби вредните за себе си констатации в документа. Миналата седмица Бачелет призна, че е била подложена на "огромен натиск", но защити забавянето, като заяви, че търсенето на диалог с Пекин по доклада не означава, че си е "затваряла очите" за съдържанието му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган впряга усилия да увеличи натиска върху Израел

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com