Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

2879
Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте
Снимка: Getty Images

През нощта срещу 18 март Пакистан предприе въздушни нападения на територията на Афганистан, а часове по-късно талибаните, управляващи афганистанската страна от столицата Кабул, заявиха, че са стреляли през границата.

В понеделник напрежението между Исламабад и Кабул нарасна след нощните набези. Пакистан заяви, че нападението е било насочено срещу въоръжени групировки, укриващи се в пограничните райони. Талибаните заявиха, че са убити осем жени и деца.

По-късно афганистанското министерство на отбраната заяви, че е стреляло през границата по пакистански позиции. Исламабад все още не е коментирал това твърдение.

Още: Взрив във военна база на талибаните в Афганистан

Ответен отговор срещу пакистанските талибани

Източници от пакистанското военно и външно министерство потвърждават пред Al Jazeera, че "ответните" атаки са били насочени към скривалища на командири на Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), или пакистанските талибани, поради "терористични дейности, спонсорирани и провеждани от другата страна на границата".

В събота група атентатори самоубийци удариха военен контролен пункт в пакистанския район Северен Вазиристан в съседната на Афганистан провинция Хайбер Пахтунхва, убивайки седем войници.

Още: Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Временното правителство на Афганистан заяви, че пакистанските самолети са ударили къщите на "обикновени хора" в провинциите Пактика и Хост. Те съобщиха, че са загинали най-малко пет жени и три деца.

Снимка: талибани, Getty Images

Кабул "решително осъжда безразсъдното действие", което е нарушение на територията на Афганистан, заявиха талибаните. "Ислямско емирство Афганистан, което има дълъг опит в борбата за свобода срещу световните суперсили, не позволява на никого да нахлува на негова територия", се казва в публикацията.

Още: Исторически пробив за жените в Пакистан (ВИДЕО и СНИМКА)

Коренът на напрежението

Напрежението между Пакистан и Афганистан нарасна, откакто правителството на талибаните завзе властта през 2021 г. Исламабад твърди, че враждебни въоръжени групировки извършват редовни нападения от другата страна на границата.

Още: Роклята й ги ядоса: Разгневена тълпа нападна жена в Пакистан (ВИДЕО)

През април 2022 г. Афганистан съобщи, че при пакистански въздушни удари в източната част на страната са загинали 47 души.

Анализатори предполагат, че ударът от понеделник може да е свързан със самоубийствения атентат отпреди два дни, за който претендира новосформирана групировка - "Джаиш-е-Фурсан-е-Мухаммад", която се ръководи от Хафиз Гул Бахадур. Той е лидер на пакистанска талибанска фракция, базирана в Северен Вазиристан.

Още: Първа световна сила призна талибаните като легитимни управляващи в Афганистан (СНИМКА)

В отговор пакистанският министър на отбраната Хаваджа Асиф повтори твърдението, че въоръжени групи използват афганистанска земя, от която извършват терористични нападения в Пакистан. "Тероризмът срещу нас се извършва предимно от Афганистан", заяви той в неделя.

Това е обвинение, което афганистанските талибани многократно са отричали. "Ние отхвърляме присъствието на каквито и да било чуждестранни групи в Афганистан и не им е позволено да действат на афганистанска земя. В това отношение сме полагали и продължаваме да полагаме максимални усилия. Но трябва да приемем едно нещо - Афганистан има много дълга гранична зона с Пакистан и има места с пресечен терен, включително планини и гори, както и места, които може да са извън нашия контрол", заявиха талибаните.

Още: Часове преди изборите: Десетки жертви в Пакистан след взривове пред офиси на кандидат-депутати

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com