Пентагонлийкс: Украйна е готвела атаки срещу Русия в Сирия

9152
Пентагонлийкс: Украйна е готвела атаки срещу Русия в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Военното разузнаване на Украйна е подготвяло планове за нападение срещу руските сили в Сирия с помощта на кюрдите, но украинският президент Володимир Зеленски е наредил спиране на планирането през декември миналата година. Това съобщи The Washington Post, цитирайки поредни изтекли секретни документи от американското разузнаване  - т.нар. афера "Пентагонлийкс".

Пентагонлийкс: Арестуваха заподозрян за изтеклите секретни документи (ВИДЕО)

В документа се твърди също, че Турция е знаела за планирането, а турски официални лица са "се опитвали да избегнат ответен удар" и са предложили Украйна да организира атаки от кюрдски райони, а не от райони на север и северозапад, контролирани от други групи, някои от които са подкрепени от Анкара.

Китайски свръхзвуков военен дрон притеснява сериозно САЩ (ВИДЕО)

Съвсем скоро китайската армия може да почне да използва нов шпионски дрон, който лети със скорост 3 пъти по-висока от тази на звука. То...

Съгласно данните, в крайна сметка военното разузнаване на Украйна разработвало планове за извършване на тайни атаки срещу руските сили в Сирия, използвайки тайна помощ от кюрдите. Украинският президент Володимир Зеленски обаче наредил планирането да бъде спряно през декември, но изтекъл документ, базиран на разузнавателна информация от 23 януари, описва подробно как напредва планирането и как подобна кампания може да продължи, ако Украйна реши.

Очевидно атаките са предназначени да принудят Русия да понесе загуби и евентуално да я принудят да преразпредели ресурси, пише вестникът, на когото се позовават други медии.

Според публикацията документът, който на места е означен с HCS-P, което означава, че част от информацията е получена от човешки източници, описва подробно как членовете на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната биха могли да планират атаки, които биха могли да избегнат участието на украинското правителство. Твърди се, че украинското разузнаване е обмисляло да удари руските сили с помощта на дронове и да започне с "малко" или да ограничи удари само до силите на „Вагнер”. Вестникът пише още, че в документа се казва, че Украйна е обмисляла да обучава представители на кюрдския алианс Сили на демократична Сирия (СДС) да нанасят удари по руски цели и да извършват "неопределени" преки "действия заедно с атаки с дронове".

В документа се посочва също, че СДС са имали нужда от обучение, ПВО системи и гаранции, че ролята им ще бъде пазена в тайна в замяна на подкрепата за украинските операции. Освен това в документа се отбелязва, че ръководството на СДС забранява удари по руски позиции в кюрдските райони.

Говорителят на СДС Фархад Шами каза пред вестника, че документите, отнасящи се до силите на алианса, са фалшиви и силите на СДС никога не са били страна в украинския конфликт. СДС е организацията, на която САЩ залагаха да се пребори успешно със сирийския диктатор Башар Ал Асад, но това не се случи. Асад е верен съюзник на Владимир Путин.

Анализ: В САЩ хора с влияние пречат на решителна украинска победа

Украинците са по-ядосани не заради оценките за тяхната бойна готовност и устойчивост, и не заради съобщенията за липса на военна техник...

В документа се казва още, че през ноември 2022 година Украйна е открила потенциални логистични ограничения за своите амбиции, включително "проблеми с вътрешнокюрдския граничен контрол и създаването на оперативна база". До 29 декември разузнаването на Украйна явно е разбрало, че Зеленски е спрял планирането. Изданието добавя, че не е ясно защо той е направил това, но документът предполага възможни причини: натиск от САЩ, ограничен брой дронове в Украйна, съмнения относно успеха на атаките, както и "сравнителния успех" на разузнавателните операции в Русия.

Според изданието в документа се казва, че е малко вероятно Киев да съживи плановете си или да действа срещу Русия в Сирия без подкрепата на САЩ или Турция. Отбелязва се, че ако Украйна продължи, това може да "предизвика руска реакция, насочена срещу интересите на САЩ в региона, ако подкрепата за операцията бъде приписана на САЩ".

В документа също така пише, че сирийското бойно поле "осигурява възможности за отрицание" на украинско участие, тъй като атаките могат да бъдат приписани на местни групи.

Освен това, допълва изданието, в документа се признава, че атаките могат да "усложнят" операциите на американската коалиция в Източна Сирия. Споменава се инцидент, при който руската ПВО в Източна Сирия е стреляла по американски дрон MQ-9 през ноември. Американски служител каза пред вестника, че дронът не е бил ударен от ракетата.

ОЩЕ: Как се размина Третата световна война: Премълчаното за 29 септември, 2022 година (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия