Планът "Маршал" за Палестина на Джаред Къшнър засега не ентусиазира Саудитска Арабия

4583
Планът "Маршал" за Палестина на Джаред Къшнър засега не ентусиазира Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images/Guliver

Палестинският проблем остава в центъра на арабския свят, докато палестинците не получат независима държава с Източен Йерусалим като столица, заяви кралят на Саудитска Арабия Салман бен Абдул Азиз ал Сауд на откриването на спешната среща на високо равнище на страните, участващи в Лигата на арабските държави в Мека.

"Палестинският проблем е нашият основен проблем, докато палестинският народ не възвърне своите откраднати права и не създаде независима държава със своя столица Източен Йерусалим, в съответствие със съответните международни резолюции и Арабската мирна инициатива," каза кралят, предаде БГНЕС.

Пак напрежение в Ивицата Газа

Израелската армия е прихванала изстрелването на две ракети от ивицата Газа, съобщиха от пресслужбата на армията. Няма информация за жер...

По-рано Съединените щати обявиха, че възнамеряват да организират икономически форум в Бахрейн в края на юни, за да привлекат инвестиции в палестинските територии, което би трябвало да бъде първата стъпка в реализацията на "сделката на века" за Близкия изток, която планира да сложи край на палестино-израелския конфликт.

Според арабски медии, планът на САЩ е палестинците да се оттеглят от териториите, завзети от Израел, в замяна на икономическа помощ, както и в предоставянето на финансова помощ от арабските монархии за създаване на палестинска държава. Съгласно плана, който не е официално обявен, част от новата палестинска държава трябва да бъде разположена на Синайския полуостров. Засега Палестина отхвърля "сделката на века" от САЩ за уреждане на конфликта. Планът е дело на зетя на американския президент Доналд Тръмп - Джаред Къшнър.

Стана ясно и, че Организацията на обединените нации (ООН) засега няма да участва в конференция в Бахрейн, на която ще бъдат представени икономическите аспекти на американския мирен план за Израел и Палестина, съобщава Агенция "Фокус".

"На този етап не зная, че ще имаме представител", заяви говорителят на ООН Фархан Хак. Първоначално говорителят заяви, че координаторът на ООН за Близкия изток Николай Младенов е бил поканен на конференцията на 25-26 юни в Манама, но няма да присъства. По-късно той коригира изявлението си, за да каже, че Младенов не е бил поканен.

Чавушоглу с остро изказване и по Израелско-палестинския въпрос

Турският външен министър Мевлут Чавушоглу осъди "безотговорното" обещание на израелския премиер Бенямин Нетаняху за присъединяване на с...

Междувременно министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху показа на официална пресконференция карта, на която Голанските възвишения са част от Израел. Нетаняху каза, че картата му била подарена от Джаред Къшнър.

Новият палестински премиер Мохамед Щайех също взе отношение и обяви преди три дни, че планът ще бъде “роден мъртъв". "В Палестина няма партньори за Тръмп. Няма арабски партньори за Тръмп и няма никакви европейски партньори за Тръмп", каза Щайех по време на голямо едночасово интервю.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com