Премиерът на Ирак оцеля при опит за покушение

2278
Премиерът на Ирак оцеля при опит за покушение
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът на Ирак Мустафа ал Кадими, който оцеля при опит за покушение в неделя, е бивш ръководител на разузнаването и умел преговарящ, който е изправен пред несигурно бъдеще след законодателните избори миналия месец, предаде БГНЕС.

Кадими, който оглавяваше Националната разузнавателна служба на Ирак (INIS), пое юздите на страната през май миналата година, след като парламентът гласува доверие на кабинета му, ограничавайки търговията за министерски постове.

Роден в Багдад през 1967 г., Кадими завършва право в Ирак, но след това заминава за Европа, за да избяга от репресивния диктатор Саддам Хюсеин, работейки като опозиционен журналист.

След свалянето на Хюсеин през 2003 г., Кадими се завръща, за да помогне за стартирането на иракската медийна мрежа, съхранява документите за престъпленията на бившия режим във фондация "Иракска памет" и работи като защитник на правата на човека.

Но той направи необичаен скок в кариерата си през 2016 г., когато тогавашният премиер Хайдер ал Абади го избра да оглави Националната разузнавателна служба на Ирак в разгара на войната срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Именно там, казват източници, близки до Кадими, той създава своите уникално близки връзки с топ играчи от ключови нации, включително във Вашингтон, Лондон и по-близо до дома.

„Той има прагматичен начин на мислене, взаимоотношения с всички ключови играчи на иракската сцена и добри връзки с американците – и наскоро успя да възстанови връзките си с иранците“, каза политически източник пред АФП.

Бившият журналист е особено близък със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

На кадри от посещение в Рияд след назначаването му се вижда как саудитският крал топло прегръща Кадими.

Но гладко избръснатият мъж, с плътно подстригана коса, побеляла около ушите, по-принцип остава предимно в сенките.

- "Безпрецедентен" консенсус -

За първи път Кадими е избран за премиер през 2018 г., но политическите блокове вместо това назначават Адел Абдел Махди - служебният премиер, който подаде оставка през декември 2019 г. след месеци на протести и когото Кадими замени.

Името на шефа на разузнаването започна да се разпространява няколко месеца по-късно като предпочитан кандидат на президента Бархам Салех, но политически съветник, близък до преговорите, каза пред АФП, че се е поколебал да поеме риска.

„Той не искаше да се съгласява, освен ако това не беше гарантирано“, каза съветникът, след като видя как двама кандидати – депутатът Аднан Зурфи и бившият министър Мохамад Алауи – се провалиха преди него.

Алауи не можа да събере кабинет до 30-дневния срок, докато Зурфи отхвърли кандидатурата си под натиска на шиитски партии, близки до Иран, които видяха, че депутатът е тревожно близък до Вашингтон.

През януари 2020 г. същите тези групировки обвиниха Кадими, че е замесен в удара с безпилотен самолет на САЩ, при който бяха убити иранския генерал Касем Солеймани и иракския командир Абу Махди ал-Мухандис в Багдад.

125 ранени при сблъсък между иракските сили за сигурност и протестиращи

Най-малко 125 души са ранени днес при жесток сблъсък между иракските сили за сигурност и демонстранти в Багдад, протестиращи срещу резу...

Но Кадими работи чрез влиятелния началник на кабинета на служебния премиер Мохамад ал Хашеми за възстановяване на връзките с Иран и неговите съюзници в Ирак, каза пред АФП съветник и дипломат от Багдад.

Съветникът каза, че благодарение на протехеранските групировки Кадими постигна "безпрецедентен консенсус с всички шиити".

- "Превъзходен преговарящ" -

Това създаде по-добри шансове на Кадими в сравнение с предишните двама кандидати, но той се сблъска с множество проблеми - от слабата икономика на страната до коронавируса.

Той предложи избори, първоначално насрочени за 2022 г., в отговор на антиправителствените протести срещу ендемичната корупция, безработицата и пропадащите обществени услуги.

11 загинаха при атака на "Ислямска държава" в Ирак

Най-малко 11 души бяха убити късно днес при атака срещу село в Източен Ирак. Атаката е организирана от групировката "Ислямска държава",...

Но резултатите от тези избори сега означават, че той е изправен пред несигурно бъдеще, с коалиционни спорове и обвинения в измами злоупотреби.

Фигура като Кадими би могла да има правилните връзки, за да преведе Ирак през тези кризи, твърдят наблюдатели.

„Кадими е превъзходен преговарящ и невероятно проницателен играч“, каза Тоби Додж, ръководител на Близкоизточния център на Лондонското училище по икономика.

Но предупреди: „Ирак живее живот на заем– залозите са се вдигнали твърде високо“.

Още: Корупцията струва на Ирак милиарди долара

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com