Премиерът на Япония призова за силни санкции срещу Русия

1458
Премиерът на Япония призова за силни санкции срещу Русия
Снимка: Getty Images

Японският премиер Фумио Кишида смята, че кризата около Украйна ще се проточи и страните от Групата на седемте (Г-7) трябва да бъдат единни в подкрепа за Киев, става ясно от негово интервю за телевизия Ен Уйм Кей, предаде БТА.

"Съществуват опасения, че ситуацията в Украйна ще се проточи. Смятам, че именно в този контекст Г-7 трябва отново да се обедини и да покаже силна солидарност към Украйна. Силни санкции срещу Русия и силна подкрепа за Украйна. Ние ще продължим да го правим. Смятам, че е важно да изпратим такъв сигнал (на срещата на върха на Г-7)", заяви премиерът.

Кишида пристигна в Украйна за разговори със Зеленски

Японският министър-председател Фумио Кишида пристигна в украинската столица Киев на изненадващо посещение, за да проведе разговори с пр...

Говорейки за предстоящата среща на лидерите на Г-7 в Хирошима, Кишида заяви, че я смята за много важно събитие. "Световните лидери ще се съберат тук, за да обсъдят въпроси, свързани с мира и стабилността. Тъй като неспокойната международна общност е изправена пред исторически повратен момент, смятам, че няма по-подходящ град за такива дискусии от Хирошима. Изправени сме и пред въпроса как да се справим с мащабни международни кризи, като например енергийната и продоволствената", добави Кишида.

Япония ще председателства Г-7 през 2023 г. От 19 до 21 май домакин на срещата на върха на Г-7 ще бъде Хирошима - градът, който е бомбардиран от САЩ на 6 август 1945 г. На срещата на върха са поканени и лидерите на Австралия, Бразилия, Островите Кук, Индия, Индонезия, Съюза на Коморските острови, Южна Корея и Виетнам.

ОЩЕ: G7 ще спира опитите за заобикаляне на антируските санкции

Междувременно стана ясно, че японското правителство напълно отмени финансирането на най-малко 15 съвместни научни проекта с Русия през последната година заради ситуацията в Украйна, съобщи вестник "Йомиури".

И Южна Корея с помощ за Украйна, но не военна

Южна Корея подписа с Украйна споразумение за предоставяне на Киев пакет от финансова помощ на стойност 130 млн. долара ден след като пр...

Отбелязва се, че един от най-знаковите проекти, чието финансиране е напълно прекратено, е сътрудничеството между японски и руски учени в борбата с птичия грип. В рамките на проекта, започнал през 2020 г., руски учени са предоставили на японските си колеги генетични данни за мигриращи птици от Сибир, които са потенциални преносители на птичи грип. Въз основа на тези данни японските специалисти разработват мерки срещу разпространението на инфекцията в страната. Местните експерти се опасяват, че без получаването на съответните данни от Русия работата по противодействие на разпространението на птичия грип в Япония може да се затрудни.

Съобщава се също, че е отменен съвместен изследователски проект с Московския държавен университет, свързан с изследване на цунами и вулканична активност. Според вестника японските власти са отменили и финансирането на поне два изследователски проекта, свързани с атомната електроцентрала "Фукушима-1". От декември 2021 г. японски и руски учени съвместно анализират проблема с разтопеното ядрено гориво в централата с надеждата да намерят начини за безопасното му извличане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com