X
 
 

Прогноза на МВФ: Иранската икономика върви надолу, саудитската – нагоре

962 0
Прогноза на МВФ: Иранската икономика върви надолу, саудитската – нагоре
Снимка: iStock/Guliver
Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира спад в икономиката на Иран поради подновените санкции от страна на САЩ и увеличаване на растежа на саудитската икономика поради по-високото производство на петрол.

В своята световната икономическа перспектива МВФ отбелязва, че икономиката на Ислямската република, която зависи от петрола, се очаква да се свие с 1,5% през тази година и с 3,6% през 2019 г., пише БГНЕС.

Ердоган: Турция спира завинаги с кредитите от МВФ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма повече да взима кредити от Международния валутен фонд (МВФ), предаде аген...

През май, преди американският президент Доналд Тръмп да обяви възстановяването на санкции срещу Техеран, МВФ прогнозираше икономиката на Иран да нарасне с 4,0% през 2018 г. и отново през следващата година. МВФ твърди, че иранската икономика се очаква да се свие през следващите две години "поради намаленото производство на петрол, преди да се върне към скромен положителен растеж през 2020-2023 г.".

Припомняме, че Тръмп оттегли Съединените щати от ядрената сделка между Иран и световните сили, сключена през 2015 г., и администрацията му наложи отново кръг от санкции срещу Техеран през август. Иранският износ на суров петрол, който достига до около 2,5 млн. барела на ден, се е понижил с над половин милион барела и се очаква да намалее още повече, след като разширяването на санкциите за петрола влезе в сила следващия месец, лишавайки Техеран от основния източник на доходи.

МВФ също така рязко намали прогнозите за ръст за целия регион в Близкия изток и Северна Африка (БИСА), поради спада в иранската икономика и увеличените разходи за енергия. Сега МВФ прогнозира, че в региона на БИСА ще има растеж с 2,0% през тази година и 2,5% през 2019 г., съответно с 1,2% и 1,1% по-нисък от прогнозирания през април.

МВФ обаче вдигна прогнозите си за икономически растеж в Саудитска Арабия, най-голямата икономика в региона и нейните богати на нефт съседи в Залива. Икономиката на Саудитска Арабия, която се сви с 0,9% през миналата година, се очаква да нарасне с 2,2% през 2018 г. и 2,4% през следващата година, като повиши предходните прогнози с 0,5%.

Шефът на МВФ: Икономическите рискове започнаха да стават реалност

След като през последните няколко години предупреждаваше за заплахите към световната икономика, шефът на Международния валутен фонд К...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители