Срещата Путин - Ердоган: Какво ще стане?

5091
Срещата Путин - Ердоган: Какво ще стане?
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин ще проведе преговори в Кремъл днес, 5 март, с турския си колега Реджеп Ердоган, който ще пристигне в Москва на фона на рязко влошената ситуация в зоната на деескалация в Сирия и по-точно в сирийската провинция Идлиб, предаде БГНЕС.

"Очакванията от преговорите са да се постигне общо разбиране за причините за тази криза, вредните последици от нея и набор от необходими съвместни мерки за нейното по-нататъшно прекратяване", заяви прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков. Той не уточни какъв конкретен набор от мерки може да бъде обсъждан, призовавайки да се изчака резултата от срещата.

Турски депутати се биха в парламента заради Сирия

Депутати се биха в парламента на Турция по време на разгорещен дебат за военните операции на страната в Северозападна Сирия, ...

По-рано Кремъл отбеляза, че позицията на Русия в предстоящите преговори "ще бъде абсолютно последователна и непроменена". Това вече беше заявено на различни нива от Путин и външния министър Сергей Лавров и от междуведомствената руска делегация, която работи с турските си колеги. Според Песков, Москва отстоява териториалната цялост на Сирия и подкрепя Дамаск в борбата срещу тероризма, като същевременно поддържа ангажираност към споразуменията от Сочи и придава "голямо значение на сътрудничеството с турските партньори".

Говорителят на президента на Руската федерация също отбеляза, че Анкара все още не е изпълнила условията на споразумението от Сочи от септември 2018 година, "в което се посочва, че Турция ще трябва да осигури обезоръжаването на терористите и въоръжената опозиция в Идлиб и изтеглянето на тежкото оръжие и т.н."

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред репортери, че очаква от преговорите в Москва "бързо установяване на примирие". Преди това той увери, че Турция няма апетит към сирийска територия и желание да се укрепи там.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар коментира пред парламента настоящата ситуация в Идлиб. Той заяви, че турските войски ще продължат да действат в провинцията "съгласно международното право и по-ранните споразумения" от Астана и Сочи. Освен това, каза той, Анкара очаква Русия, за да изпълни споразумението от Сочи, да окаже своето влияние върху сирийските власти.

Вестник "Сабах" твърди, че двете страни на преговорите в Москва биха могли да подпишат ново споразумение, което ще бъде актуализирана версия на предишния меморандум от Сочи.

Турската армия е обстреляла руски военни в сирийския град Саракеб

Сирийски медии съобщават за нанесени в нощта срещу 4 март удари на турската армия по район на дислокация на руските военни в град Сарак...

Преговорите между Путин и Ердоган ще бъдат тяхната трета лична среща от началото на тази година: те говориха на конференцията за Либия в Берлин на 19 януари и на церемонията по пускането на газопровода "Турски поток" в Истанбул на 8 януари.

Според уебсайта на Кремъл, миналата година Путин е разговарял с Ердоган 12 пъти по телефона - повече, отколкото с други чуждестранни колеги. От началото на 2020 г. президентите на Руската федерация и Турция проведоха пет телефонни разговора, два от които в края на февруари на фона на ескалацията в Идлиб.

Преди голямата среща, Ердоган разговаря и с Еманюел Макрон по телефона - за ситуацията в Идлиб.

Гласът на Башар Асад

Преди голямата среща между Путин и Ердоган, проговори и сирийският президент Башар Асад - човекът, срещу чието управление турският президент твърди постоянно напоследък, че се бори. Той го стори пред "Россия 24", като определи турския и сирийския президент за "братски".

Ердоган: Турция може да се бие, но не иска война

Турция е страна, която умее да се бие, но не се стреми към война. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, коментирайки в па...

"Сега питам турския народ - какъв ви е проблемът със Сирия? Какъв е този проблем, заради който трябва да умират турски граждани? Какво враждебно действие, голямо или малко, Сирия е извършила против Турция и по време на войната, или преди войната? Няма такова нещо и никога не е имало", заяви Асад.

Още: "Експерти: ЕС трябва да прекъсне всякакви връзки с Турция"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com