Путин и Ердоган си говориха за газов хъб в Турция, но не и за войната

3212
Путин и Ердоган си говориха за газов хъб в Турция, но не и за войната
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган се срещнаха днес в казахстанската столица Астана на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия (CICA). Двамата обаче не са дискутирали войната в Украйна, предадоха от пресслужбата на Кремъл.

Говорителят на руския лидер – Дмитрий Песков, заяви, че двамата президенти не са говорили за начините да се разреши конфликтът. Преди срещата официален представител на Кремъл заяви, че се очаква Ердоган официално да предложи посредничество за мирни преговори между Москва и Киев. Той вече направи това – малко след руското нахлуване в Украйна, но разговорите не доведоха до нищо съществено.

Байдън: Путин е рационален играч, не смятам, че ще използва ядрено оръжие

Американският президент Джо Байдън определи руския лидер Владимир Путин за „рационален играч“, който обаче е направил доста...

Вместо това в Казахстан президентите обсъдиха нов газов хъб, който да бъде изграден в Турция. Предложението е на Путин, който се надява от Анкара да имат интерес спрямо подобен ход.

"Ако има интерес от страна на Турция и потенциалните ни купувачи от други страни, бихме могли да разгледаме възможността за изграждане на друга газопроводна система и създаване на газов хъб в Турция, който да продава на други страни - на първо място на трети страни. Разбира се, и на европейските, ако те проявят интерес", заяви Путин в рамките на конференцията в Астана.

Ако хъбът бъде изграден, той ще е платформа не само за доставки, но и за определяне на цените, добави руският лидер. "Тези цени днес са възмутителни. Бихме могли спокойно да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без политически подтекст", каза той.

Така Путин повтори предложението си от вчерашния енергиен форум в Москва. Тогава той заяви: „Можем да прехвърлим загубените потоци от „Северен поток“ от дъното на Балтийско море до региона на Черно море и така да направим този маршрут основен за доставка на нашето гориво, на нашия природен газ за Европа – през Турция, създавайки най-големия газов хъб за Европа в Турция“.

Ердоган призова Путин да даде "още един шанс" на преговорите с Киев

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е потвърдил в телефонен разговор с Владимир Путин готовността на Анкара да играе ролята на поср...

Днес руският президент каза пред Ердоган, че Турция е „най-надеждният маршрут за доставка на газ за европейските страни“. „Що се отнася до другите въглеводородни енергийни източници, включително газ, нашите доставки са в пълен обем в съответствие с вашите искания“, заяви той в кулоарите на конференцията.

По време на същата двустранна среща Ердоган каза на Путин, че Турция може да помогне за транспортирането на руско зърно и торове до по-слабо развитите страни. "Можем да работим заедно за изготвянето на списък на тези държави, защото повече трябва да се грижим за по-бедните страни, отколкото за развитите", заяви турският президент.

"Макар че стъпките, които Турция и Русия предприемат в тази насока, може да предизвикат неудобство в някои кръгове, те ще зарадват по-слабо развитите страни“, смята той.

Ердоган предложи и удължаване на действието на споразумението за износ на зърно от Украйна. При настоящото съгласие между Москва и Киев, постигнато с посредничеството на ООН и Анкара, корабите със зърно от украинските пристанища през Черно море имат позволение да осъществяват пренос до средата на ноември. Ако двете страни се съгласят, то трябва да се удължи, смята Реджеп Ердоган.

Москва: Приемането на Украйна в НАТО гарантира ескалация на конфликта до Трета световна война

Приемането на Украйна в НАТО може да доведе света до Трета световна война, което НАТО добре разбира. Това каза заместник-секретарят на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com