Путин пак предложи на Европа газ през "Северен поток 2", Германия отказва

9789
Путин пак предложи на Европа газ през "Северен поток 2", Германия отказва
Снимка: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин отново предложи да възобнови потоците на газ към Европа през незасегнатите части от тръбопровода „Северен поток 2“. „Топката е в полето на ЕС. Ако желаят, тогава кранчетата могат да бъдат пуснати и това е всичко“, заяви стопанинът на Кремъл в реч по време на енергиен форум в Москва тази сряда.

Германия, до която стига газопроводът, обаче заявява, че няма да приема газ по „Северен поток 2“. Попитана дали Берлин напълно изважда от сметките тръбопровода, говорителят на правителството Кристиан Хофман заяви: „Да“.

Договорено: Страните-членки на ЕС ще купуват заедно газ от догодина

Министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС са постигнали принципно съгласие съвместните покупки на газ да започнат преди начал...

„Независимо от възможния саботаж на двата газопровода, ние видяхме, че Русия вече не е надежден доставчик на енергия и че дори преди повредата на "Северен поток 1" в него вече не течеше никакъв газ", каза Хофман пред репортери, цитирана от Deutsche Welle.

Припомняме, че масивни количества синьо гориво потекоха в края на септември в Балтийско море след общо четири теча – два от „Северен поток 1“ и два от „Северен поток 2“. Западните лидери се усъмниха в саботаж, а шведските власти потвърдиха, че инцидентите са станали след експлозия.

Русия вече спря газовите доставки през „Северен поток 1“ в началото на септември, като за пореден път посочи за причина технически проблеми по тръбопровода. „Северен поток 2“ така и не тръгна заради липса на одобрение от страна на Берлин след нахлуването на Путин в Украйна – въпреки че съоръжението бе на финалната права и дори бе напълнено с газ.

Путин заяви, че е възможно тръбопроводите да се поправят, но „Русия и Европа трябва да решат тяхната съдба“.

Bloomberg: Таван на цената на газа няма да реши енергийната криза в Европа

Изкуственото намаляване на цените на газа ще доведе до увеличаване на недостига на енергийни ресурси в Европа. Има и по-добър начин, пи...

На същия форум ръководителят на държавната руска компания „Газпром“ Алексей Милер каза, че поправянето на повредените тръбопроводи може да отнеме най-малко година. Според него няма „гаранции“, че Европа ще оцелее през зимните месеци – въпреки че газохранилищата на континента са запълнени на близо 92%.

Конкретно за Германия – нейните съоръжения за съхранение на синьо гориво са пълни на почти 95%, а властите в страната казват, че зимата ще мине без проблем, макар да трябва да се положат известни усилия за пестене на газ.

Междувременно Путин предложи създаване на енергиен хъб в Турция. „Можем да прехвърлим загубените потоци от „Северен поток“ от дъното на Балтийско море до региона на Черно море и така да направим този маршрут основен за доставка на нашето гориво, на нашия природен газ за Европа – през Турция, създавайки най-големия газов хъб за Европа в Турция“, каза той в навечерието на нова среща с президента Реджеп Ердоган.

Припомняме, че в началото на септември Путин вече обяви, че Москва е готова да пусне газовите потоци по блокирания от санкциите „Северен поток 2“. На Източния икономически форум той каза, че е нужно „само едно натискане на копчето“.

Германия смята, че протеклите тръби от "Северен поток" може да останат завинаги неизползваеми

Германските служби за сигурност предполагат, че трите тръби от газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море, от които имаше теч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа