Путин: Няма да отпращам американски дипломати, но приемам за провокация действията на САЩ

4037
Путин: Няма да отпращам американски дипломати, но приемам за провокация действията на САЩ
Снимка: Gettyimages.com

Президентът на Русия Владимир Путин е решил да не отпраща американските дипломатите от територията на Русия в ответ на новите санции на Вашингтон срещу Москва.

Администрацията на американския президент Барак Обама в последните дни от мандата си наложи санкции на Русия и изгони от страната 35 руски дипломати и техни близки във връзка с кибератаките срещу американски институции и партийни структури.

Постигната е договореност за примирие в Сирия. Очаква се да влезе в полунощ

Руският президент Владимир Путин заяви, че сирийският режим на президента Башар Асад и бунтовниците вече са постигнали договореност за ...

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров реши да отвърне на атаките на САЩ и внесе за разглеждане от президента на Русия предложение да бъдат обявени за персона нон грата 31 служители от посолството на САЩ в Москва и четирима дипломати от генералното консулство в Санкт Петербург.

Руският държавен глава, обаче, обяви, че няма да позволи предприемането на подобни действия. „Връщащите се в родината руски дипломати ще прекарат новогодишната ваканция в кръга на родни и близки у дома. Ние няма да създаваме проблем за американските дипломати. Ние никого няма да отпращаме.” Това се казва в изявление на президента Путин от Кремъл, предаде ТАСС.

Президентът добави, че Русия няма да забрани на семействата и децата на дипломатите да ползват привичните за тях места за почивка в новогодишните празници. "Също така всички деца на американските дипломати, изпратени в Русия, биват поканени на празничната елха в Кремъл", каза руският лидер.

"Оставяме за себе си правото на ответни мерки и няма да се принизяваме до нивото на безотговорна дипломация. По нататъшните ни стъпки по възстановяването на руско-американските отношения ще правим като изхождаме от политика, която ще провежда администрацията на Тръмп", заяви Путин.

Forbes: Путин е най-влиятелният човек в света

Президентът на Русия Владимир Путин за четвърти пореден път беше определен за най-влиятелният човек в света в класацията на американско...

Той заяви категорично, че приема новите неприятелски действия, които предприема администрацията на САЩ, като явна провокация. Според него това са "неправилни действия и саботиране на руско-американските отношения". "Това много явно противоречи на интересите на руския и американския народ като отчетем и това, че Русия и САЩ носят главната отговорсност за съхраняване на глобалния мир и международните отношения.

"Жалко, че администрацията на президента Обама приключва своята работа по подобен начин, но също така искам да поздравя него и членовете на семейството му", каза в изявлението си главата на руската дипломация . "Поздравявам Тръмп и целия американски народ, желая благополучие и успех", завърши Путин.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com