Путин след срещата със Си Дзинпин: Общите заплахи ни сближават (ВИДЕО)

2769
Путин след срещата със Си Дзинпин: Общите заплахи ни сближават (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин обсъдиха конфликта в Близкия изток на среща в рамките на форума "Пояс и път" в Пекин в сряда, като руският лидер заяви, че "общите заплахи" сближават двете страни.

Международната среща, на която в китайската столица се събраха лидери и представители на държави предимно от Глобалния юг, се проведе под сянката на войната между Израел и терористичната групировка Хамас, която заплашва да прерасне в по-широк регионален конфликт.

Китайският лидер използва срещата, за да покаже разширяващите се амбиции на Китай да промени и да ръководи глобалния световен ред. "Китай се стреми да се превърне в по-силна държава и да подмлади нацията, като преследва  модернизацията. Модернизацията, към която се стремим, не е само за Китай, а за всички развиващи се страни чрез съвместни усилия", каза той.

Още: Путин: Ако сме загубили войната, нека Байдън си вземе ATACMS-ите и да дойде в Русия на чай и блини (ВИДЕО)

В тънко завоалиран замах към Съединените щати китайският лидер заяви, че страната му се противопоставя на едностранните санкции, икономическата принуда, отделянето от производството и прекъсването на веригата за доставки. "Идеологическата конфронтация, геополитическото съперничество и блоковата политика не са избор за нас", каза той.

Други присъстващи световни лидери, сред които казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев и индонезийският Джоко Уидодо, също произнесоха речи, като мнозина от тях повториха призива на Си за засилено глобално развитие и за по-многостранен и кооперативен свят.

Си, най-мощният и напорист китайски лидер от десетилетия насам, полага все по-големи усилия да представи Китай като алтернативен на САЩ лидер - с визия за това как трябва да се гарантира глобалната сигурност и развитие.

Приемането на лидери в Пекин - първото голямо международно събитие на Китай след края на пандемията - е ключова част от стремежа му да представи тази визия на държавите, с които установи близки връзки през последното десетилетие, когато Си се стремеше значително да разшири глобалното влияние на страната си.

Още: Отиде ли Путин в Пекин с ядрено куфарче? (ВИДЕО)

Но това се случва и в момент, когато Китай е изправен пред сериозни предизвикателства у дома, със забавяща се икономика, висока безработица и поредица от скорошни необясними сътресения във висшите етажи на управляващата комунистическа партия, пише Си Ен Ен. 

Пекин се стреми да пренебрегне тези предизвикателства по време на срещата, за да покаже своята мощ и да похвали приноса си за глобалното развитие като отличен пример за своето превъзходно лидерство.

"Обсъдихме подробно ситуацията в Близкия изток", каза Путин на пресконференция. "Информирах Си Дзинпин и за ситуацията, която се развива на руско-украинския фронт". "Всички тези външни фактори са общи заплахи и засилват руско-китайското взаимодействие", добави Путин.

В доклада, публикуван от китайските държавни медии, се казва, че Си е провел "задълбочен обмен на мнения" с руския си колега относно положението в Израел и палестинците, но не се предоставят повече подробности за това какво е било обсъдено. Пекин все още не е назовал или осъдил "Хамас" в своите изявления.

Още: Путин ласкае Си Дзинпин и промотира китайската "мека сила" (ВИДЕО)

Нито Путин, нито Си споменаха конфликта в обръщенията си по-рано в сряда в началото на срещата, на която китайският лидер приветства две дузини световни лидери и повече от сто делегации на събитието, посветено на 10-годишнината на инициативата "Пояс и път" - амбициозно, но противоречиво начинание за стимулиране на свързаността и търговията по света с китайски инфраструктурни проекти.

Но конфликтът, който започна, след като "Хамас" извърши терористична атака срещу Израел по-рано този месец, послужи като ярък пример за задълбочаващите се разногласия между световните сили.

Китай и Русия призоваха за спиране на огъня в разрастващия се конфликт и отказаха да осъдят изрично "Хамас", което е в ярък контраст с подкрепата за Израел от страна на САЩ и лидерите в Европа.

По-късно в сряда президентът на САЩ Джо Байдън кацна в Тел Авив в знак на твърда подкрепа за Израел, който се зарече да ликвидира "Хамас" след бруталното нападение на ислямската терористична групировка в страната по-рано този месец.

Още: Си Дзинпин и Путин с послания към Запада

По време на форума "Пояс и път" генералният секретар на ООН Антонио Гутериш беше единственият лидер, който спомена конфликта по време на церемонията по откриването, където призова за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня.

"Напълно съм наясно с дълбоките оплаквания на палестинския народ след 56 години окупация, но колкото и сериозни да са тези оплаквания, те не могат да оправдаят терористичните актове срещу цивилни граждани, извършени от "Хамас" на 7 октомври", каза той. "Но тези събития не могат да оправдаят колективното наказание на палестинския народ", допълни той, цитиран от 24 часа.

Събитията през деня подчертаха и задълбочаващото се политическо доверие между Си и Путин, който беше явният почетен гост на срещата, седнал до китайския лидер и говорил непосредствено след него на церемонията по откриването преди тричасовите двустранни разговори между двамата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Епидемията от холера в Йемен се задълбочава

Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна (ВИДЕО)

Не спазват обещанието: Израелци разпиляха пакети с храни за Газа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com