Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пълен срам: Германия за малко да свали най-скъпия военен дрон на САЩ

29 февруари 2024, 13:11 часа • 8230 прочитания

Включилата се във войната срещу хутите германска фрегата "Хесен" за малко да свали най-скъпия американски военно-разузнавателен дрон в Червено море. Такава информация излезе в редица информационни източници.

"Билд": Срам за военния ни флот

Особено язвителен е германският таблоид "Билд", който се позовава на вътрешни източници за едвам разминалия се инцидент. Таблоидът директно пише, че случилото се е емблематично за "частично отсъстващия професионализъм" на германската армия под ръководството на германския вътрешен министър Борис Писториус.

СНИМКА: Getty Images

Известната неофициално хронология сочи следното – още при първата си бойна мисия, при която е прозила две цели, германската фрегата "Хесен" е стреляла по дрон MQ-9 Reaper на американската армия. Германският журналист Томас Виголд, който е много известно име що се отнася до военната тематика, поясни какъв модел е бил застрашеният американски дрон – иначе никой официално не казва. Стрелбата е станала с две ракети SM-2. Поради технически неизправности обаче и двете ракети са пропуснали набелязаната цел.

Защо германците са стреляли – неофициалната информация от Бундесвера е, че американският дрон е бил с изключена система за разпознаване (приятел-враг). Освен това, германската фрегата е част от мисията на ЕС за борба с хутите в Червено море, докато мисията на САЩ в района е от по-рано – тя се казва "Просперити Гаридън", т.е. има две западни мисии, с две отделни командвания: Хусите спират атаките в Червено море, но при едно условие

Дронът MQ-9 Reaper лети на 12-15 километра височина, докато SM-2 могат да стигнат до 20 километра. Дронът е може би най-впечатляващия продукт в този клас в света: Какво могат най-страшните дронове в света (ВИДЕО)

За капак обаче Флориан Хан, депутат от християнсоциалистите и основно тяхно лице по въпросите на отбраната в Бундестага, каза следното – има проблем с боеприпасите на "Хесен". Ракетите SM-2 не се произвеждат поради липса на промишлен капацитет и фрегатата няма с какво да презареди – когато свърши резервите си в Червено море, тя ще трябва да се оттегли. За ситуацията се разбрало чак когато военният кораб вече бил на мисия.

Говорителят на германското министерство на отбраната Михаел Щемпфле призна, че е имало инцидент в Червено море, но по думите му "Хесен" е отправил запитване до всички съюзници дали има техни обекти преди да стреля и не е получил отговор, че може да стане грешка, посочва "Билд".

Припомняме, че същият модел американски дрон беше ударен по доста иновативен начин от руски изтребител над Черно море - тогава, когато Украйна все още не беше принудила с морските си дронове Руския черноморски флот да се изтегли в по-голямата си част към Новоросийск: Появи се ВИДЕО как руският СУ-27 удря американския дрон над Черно море

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес