Рекорден брой млади японци се отказват от брака, раждаемостта с катастрофален спад

4575
Рекорден брой млади японци се отказват от брака, раждаемостта с катастрофален спад
Снимка: Getty Images/Guliver

Рекорден брой мъже и жени в Япония не възнамеряват да сключват брак - тенденция, за която експерти предупреждават, че ще подкопае усилията за справяне с демографската криза в страната.

Националният институт за населението и социалната сигурност - орган, свързан с правителството в Токио - заяви, че резултатите от проучването му за 2021 г., публикувани този месец, ще засилят опасенията за ниската раждаемост.

Според проучването 17,3% от мъжете и 14,6% от жените на възраст между 18 и 34 години са заявили, че нямат намерение някога да сключат брак. Това е най-високата стойност, откакто анкетата е проведена за първи път през 1982 г., съобщава „Гардиън“. В първото проучване, проведено точно преди разрастването на икономическия балон в средата на 80-те години на миналия век, само 2,3% от мъжете и 4,1% от жените са заявили, че никога няма да сключат брак.

Намаляването на броя на сключените бракове се отразява на раждаемостта в Япония. Страната е изправена пред перспективата за драматично обезлюдяване и свиване на работната сила и икономиката. Експертите обясняват тази тенденция с няколко фактора, между които нарастващото желание на младите работещи жени да се възползват от свободата да правят кариера.

Япония отново поглежда към ядрената енергия

Над десетилетие след катастрофата във Фукушима Япония отново поглежда към ядрената енергия. Страната смята да възобнови работата на пон...

Мъжете казват, че също се наслаждават на това да бъдат свободни, но също така изразяват загриженост за сигурността на работното си място и способността си да осигуряват семейство. Експертите призовават правителството да улесни връщането на жените на работа след раждането на деца и да се заеме с проблема с прословутото дълго работно време в Япония.

Запитани какво представлява "идеалният" начин на живот, почти 40% от анкетираните самотни мъже и 34% от самотните жени посочват възможността за съчетаване на кариера с отглеждане на деца. В знак на променящо се отношение към ролите на половете по-малко от 7% от мъжете са заявили, че биха искали бъдещата им съпруга да остане вкъщи, за да се грижи за семейството.

Броят на бебетата, родени в Япония през 2021 г., е намалял с 29 231, или 3,5%, спрямо предходната година до рекордно ниското ниво от 811 604, съобщи Министерството на здравеопазването през юни. Броят на сключените бракове е намалял с 24 391 броя до 501 116, което е най-ниската стойност от края на Втората световна война.

Публикувани през май правителствени данни показаха, че населението на Япония е намаляло с рекордните 644 000 души през миналата година - 11-та поредна година на спад. Данните предизвикаха реакция дори от Илон Мъск, който предупреди, че Япония "ще престане да съществува", ако страната не облекчи правилата за имиграцията и не направи повече за насърчаване на по-здравословен баланс между професионалния и личния живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com