"Роснефт" поиска $42 млрд. държавна помощ

21967
"Роснефт" поиска $42 млрд. държавна помощ
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският държавен енергиен гигант "Роснефт" е поискал от руското правителство $42 млрд., за да преодолее проблемите със санкциите срещу страната, наложени от ЕС и САЩ.

Правителството заяви, че ще разгледа искането на Игор Сечин, ръководител на Роснефт, в следващите две седмици. "Роснефт" е поискал парите от Националния инвестиционен фонд, който финансира държавни пенсии, предаде Би Би Си, цитиран от Стандарт нюз.

САЩ обяви нови санкции срещу ключови руски банки и компании

Съединените щати налагат нови санкции на Русия за интервенцията й в Украйна и заради това, че не предприема мерки за намаляване на напр...

Контролираната от държавата компания, която произвежда около 40% от руския петрол, има натрупан дълг за $12 млрд. долара, който трябва да изплати до края на годината, включващ и заеми, използвани за придобиването на конкурентната TNK-BP през миналата година.

Потърсената помощ показва, че големите руски компании търсят начини да заместят външното финансиране, след като САЩ наложиха забрана на американските банки да предоставят заеми на определени фирми, падежиращи по-късно от 90 дни, включително и на "Роснефт". Мярката предизвика по-широко замразяване на кредитирането, като нито една руска компания не е получила заеми в щатски долари, швейцарски франкове или евро през миналия месец, показват данни на Bloomberg.

Изпълнителният директор на "Роснефт" Игор Сечин е изпратил писмо до Кремъл, в което описва пет предложения за заздравяване на финансовото и оперативното състояние на компанията, съобщи руското издание "Ведомости" по-рано през деня, цитирайки официални лица. Най-скъпият вариант е обратно изкупуване на облигации за до 1,5 трлн. рубли, които да заменят външния дълг, като за операцията ще бъдат използвани средства от Фонда за благосъстояние на нацията.

Предложението да бъдат предоставени толкова много пари обаче е нереалистично, тъй като би изтеглило прекалено голяма част от държавните средства на Русия, казва източникът на агенцията. Пресслужбата на "Роснефт" отказва коментар.

BP иска да придобие акции в Роснефт

Британската петролна компания BP предложи да купи от руската държава акции от водещата руска петролна компания Роснефт в рамките на н...

Компанията беше добавена към списъка на санкционираните от САЩ фирми на 16 юли. Преди това САЩ бяха замразили активите на Игор Сечин, президент на "Роснефт" (дългогодишен сподвижник на Путин, работил с него още в Санкт Петербург в началото на 90-те години, а по-късно и в Кремъл като него близък помощник и като вицепремиер) и му наложиха забрана за издаване на визи. "Роснефт" не е променила инвестиционните си планове заради санкциите, обяви вицепрезидентът по финансовите въпрос на компанията Святослав Славински на конференция миналия месец.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия