Русия обвини сирийския клон на "Ал Кайда" в опит за разпалване на военни действия, Турция атакува

2667
Русия обвини сирийския клон на "Ал Кайда" в опит за разпалване на военни действия, Турция атакува
Снимка: Getty Images/Guliver

Терористите от групировката "Джебхат ан-Нусра" (бел. ред. - сирийският клон на "Ал Кайда") подготвят провокация, за да обстрелят хуманитарен конвой на ООН и да обвинят за това правителствените сили. Това съобщи началникът на руския Център за помирение в Сирия ген. Юрий Евтушенко.

Генералът уточни, че провокацията се подготвя в град Дума, провинция Риф Дамаск. "Терористите възнамеряват да обстрелят колоната с миномети и да обвиня за това правителствените сили (бел. ред. - на Башар Асад)", каза той.

Захариева: България е сериозно притеснена от нарастващата ескалация в Сирия

България сериозно е загрижена и притеснена от нарастващата ескалация в Сирия. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Е...

От страна на международната коалиция, водена от САЩ обаче, казват, че Асад така и не е дал официално разрешение на конвоя да влезе в опасните райони.

Подстъпите към пропусквателния пункт на коридора се обстрелват от снайперисти. За целта терористите използват мрежа от подземни тунели. По-рано днес за времето от 09:35 часа до 11:10 хуманитарният конвой бе обстрелван четири пъти от стрелково оръжие. Ранени са трима местни жители.

Отделно ген. Юрий Евтушенко съобщи, че екстремистите от същата групировка не са пускали жителите от Източна Гута по хуманитарния коридор. "Пето денонощие се извършва информиране на гражданите на Източна Гута за координатите на хуманитарния коридор. Подготвена е цялата необходима инфраструктура за тяхното приемане. Но по вина на действащите тук въоръжени групировки, блокиращи достъпа на населението до хуманитарния коридор, никой от жителите не успя да напусне Източна Гута", изтъкна Евтушенко.

Междувременно турски въздушни удари са убили най-малко 36 бойци на кюрдските милиции в северозападния кюрдски анклав на Африн, съобщи Сирийският център за човешките права.

Турция понесе загуби на сирийския фронт

Турция понесе на 1 март, четвъртък тежката загуба на военни по време на офанзивата си срещу кюрдските милиции в северозападната част на...

Оглавяваните от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) потвърдиха, че техни позиции са били ударени от турската авиация, но не съобщи за броя на загиналите. Двуетажната сграда, където се намирали бойците, е напълно разрушена, съобщи кореспондентът на АФП. Сред развалините се виждали няколко изгорели автомобила.

Базираният в Лондон Сирийски център за човешки права уточни, че ударът в Кафр Джана е третият поред за по-малко от 48 часа. В четвъртък и петък турските сили убиха други 18 бойци на СДС при боевете в други райони на анклава.

Турската армия започна операцията си срещу кюрдския анклав на 20 януари. Центърът твърди, че турските сили контролират над 20% от анклава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Армения се съгласи да върне 4 села на Азербайджан

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com