Русия пусна първия в света енергоблок от поколение "3 плюс"

7215
Русия пусна първия в света енергоблок от поколение "3 плюс"

Иновационният енергоблок от поколение „3 плюс“ – Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, бе включен в мрежата и подаде първите 240 мегавата в енергийната система на Русия.

В 3 часа и 35 минути московско време в Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, който е с реактор ВВЕР-1200, бе извършена една от най-важните и отговорни операции от етапа на енергийното стартиране – успешно бе осъществено първото пробно включване на генератора към националната мрежата.

Това бе предшествано от старт на турбината (излизане в планово набиране на обороти на празен ход на роторите на турбогенератора), тестване на работата й на празен ход.

От специалистите бе извършен голям брой проверки и тестове на различните етапи на усвояване на мощността, както и тестване и ревизия на различните видове оборудване – всички мероприятия, необходими за потвърждаване на надеждността и безопасността на енергоблока при по-нататъшната му експлоатация.

„Това събитие е наша голяма победа, която увенчава огромен обем работа, свързана с монтажа, инсталиране на оборудването, сложни подготвителни операции. Може да се констатира, че всички дейности бяха изпълнени надеждно и безопасно. Персоналът, който управлява блока, ясно разбира процеса, оборудването работи надеждно и безопасно“. Това заяви по време на събитието генералният директор на „Концерн Росенергоатом“, част от „Росатом“, Андрей Петров.

От своя страна Валерий Лимаренко, президентът на НИАЕП отбеляза: „Държавната корпорация „Росатом“ е най-големият в света доставчик на ядрени централи на световния пазар. И днес ние укрепихме своите позиции. Това открива нови възможности за увеличаване на нашето присъствие на световния пазар“.

Русия прие на въоръжение лазерно оръжие

Руската армия прие на въоръжение отделни образци на лазерното оръжие, пише “Корреспондент“ . Това заяви заместник-министъра...

Иновационните енергоблокове от поколение „3 плюс“ имат подобрени технико-икономически показатели, осигуряват абсолютна безопасност при експлоатация и напълно съответстват на постфукушимските изисквания за безопасност на МААЕ.

Особеност на тези енергоблокове е голямата им наситеност – т.нар „пасивни системи за безопасност“. Пасивните системи за безопасност могат да функционират дори в случай на пълна загуба на електроснабдяване и без намесата на оператор.

По този начин в Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ са приложени такива уникални, нямащи аналози в света, системи като системата за пасивно отвеждане на топлината от реактора, рекомбинатори на водорода и уловител на стопилка на активната зона.

Енергоблокове от поколение „3 плюс“ в момента се изграждат в САЩ и Франция. Но именно руският Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е първият в света ядрен енергоблок от ново поколение, който излиза на етап енергийно стартиране.

Въвеждането в строй на Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ ще повиши сумарната мощност на централата един път и половина и ще даде мощен тласък на развитието на икономиката на Воронежка област. Очаква се след въвеждането на енергоблока в промишлена експлоатация още през първата му година допълнителните данъчни постъпления да бъдат около 2 милиарда рубли.

Въпреки разногласията, САЩ ще работи с Русия в областите с общи интереси

Американският президент Барак Обама заяви, че кибератаките срещу Демократическата партия на САЩ няма да попречат на САЩ и Русия да търс...

Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ ориентировъчно ще бъде приет в промишлена експлоатация в края на 2016 г. след усвояване на 100% мощност и провеждане на последните тестове.

Проектът за Нововоронежката АЕЦ-2 (генерален проектант „Атоменергопроект“, генерален изпълнител Групата компании ASE) е най-мащабният инвестиционен проект на територията на Централно-Черноземния регион. Той предполага изграждане на два енергоблока – Шести и Седми на Нововоронежката АЕЦ с реактори ВВЕР-1200 по проект АЭС-2006. Срокът на работа на такъв вид оборудване е 60 години.

В Седми енергоблок сега се провеждат строително-монтажните дейности. През юни 2016 г. бе поставен горният слой на купола на сградата на реактора. Съгласно проекта, изграждането на Седми енергоблок предполага двойна (вътрешна и външна) защитна обвивка на сградата на реактора. Приключването на изграждането на енергоблока е планирано за 2018 г.

Строителството на Шести и Седми енергоблок се извършва в съответствие с програмната дейност на руската държавна корпорация „Росатом“, утвърдена от правителството на Русия с Постановление №705 от 20.09.2008 г. и се финансира от Концерн „Росенергоатом“, който се явява възложител-строител.

Нововоронежката АЕЦ е филиал на „Концерн Росенергоатом“. Централата е разположена на брега на река Дон на 42 км южно от Воронеж. Това е първата в Русия АЕЦ с реактори от типа ВВЕР. Всеки от петте реактора на централата е главен – прототип е на серийни енергийни реактори: Първи енергоблок е с реактор ВВЕР-210, Втори енергоблок - с реактор ВВЕР-365, Трети и Четвърти енергоблок – с реактори ВВЕР-440, Пети енергоблок – с реактор ВВЕР-1000. Първи енергоблок бе пуснат през1964 г., Втори – през 1969 г., Трети – в 1971 г., Четвърти – 1972 г., Пети – 1980 г. Днес в експлоатация се намират три енергоблока (Първи и Втори бяха спрени съответно през 1984 г. и 1990 г.), предаде БГНЕС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com