Русия се появи в по-сериозна роля по въпроса с ядрената програма на Иран

2999
Русия се появи в по-сериозна роля по въпроса с ядрената програма на Иран
Снимка: iStock/Guliver

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков коментира, че връщането на Иран към пълното изпълнение на задълженията по ядрената сделка (СВПД) в сегашните условия е нереалистично, пише БГНЕС, цитирайки агенция ТАСС.

Рябков коментира, че всички участници в ядреното споразумение са призовали Техеран да не бърза с нови стъпки за ограничаването му. Става въпрос за позиция на ниво заместник-министри.

"По-нататък ще се озовем в началото на септември, 4-5 септември. Във връзка с тази дата Иран ще приложи така наречената трета стъпка, за да намали размера на изпълнението на собствените си задължения в рамките на приетата линия "малко по малко". Ние призовахме иранците да се въздържат от това, в края на краищата", каза руският зам.-министър.

Дипломатът посочи, че за да може Иран да чуе тези призиви, е необходимо да му се предоставят икономическите възможности, предвидени в сделката, които са загубени в резултат на санкции на САЩ.

"Има участници, които вярват, че Иран трябва да се върне към пълно изпълнение на задълженията си без никакви допълнителни уговорки и условия и изисквания. Но в сегашната ситуация е напълно нереалистично", посочи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

Правилната посока

Според Рябков дискусиите за запазването на иранската ядрена сделка вървят в правилната посока.

"Днешното мероприятие се състоеше от два сегмента. Първият сегмент е самата среща, където бяха обсъдени няколко точки от дневния ред, свързани главно със стъпките на Иран за намаляване на изпълнението на поетите ангажименти и възможния отговор на участниците в Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма на тези действия. А вторият сегмент е възстановяването на тези икономически, дори не преимущества, а икономически доходи, които Иран получаваше преди въвеждането на поредния пакет от санкции на САЩ под формата на ограничения като износа на нефт, и до обявяването от САЩ на максимален натиск върху Иран. По принцип, всичко върви в правилната посока, включително стартирането на механизма ИНСТЕКС", каза той.

Проектите във Фордо и Арак

Руската делегация на заседанието на съвместната комисия по ядрена сделка с Иран настояваше за колективната отговорност на страните по споразумението за изпълнение на проекти във Фордо и Арак, каза Рябков.

"Имахме продължителни дискусии по време на срещата относно ситуацията с изпълнението на конкретни задачи, които бяха възложени на Русия в рамките на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД); това не е само преустрояването на обектите във Фордо по производството на стабилни изотопи, но и някои други аспекти. Ние настояхме пред партньорите да възприемат тази работа като елемент от общата отговорност на всички участници в Плана. Имахме конкретни идеи, които предложихме в тази връзка, и теза за колективна отговорност за изпълнението на тези проекти, както и проект за преструктурирането на реактора за тежка вода в Арак, с координирането на който се занимават Китай и Великобритания, това е съществен момент", заяви руският дипломат.

Рябков подчерта, че не трябва "да се предадат на пълно разположение на американските инспектори проектите, които съставляват, ако не ядрото на плана, то неговата важна част. "Тези проекти трябва да бъдат защитени. Необходимо е да се търсят решения как да се направи това дори и при най-лошия ход на събитията, защото не трябва да се отказваме от тях", заключи руският заместник-външен министър.

Среща на външните министри на иранското ядрено споразумение

Разговорите за определяне срок за среща на ниво външни министри на страните, участващи в Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, са прибързани, каза Рябков.

Иран обяви, че изобщо не е намеквал за преговори за ракетите си

Иран отрече спекулациите, че страната може да преразгледа своите ракетни програми, ако САЩ престанат да продават ракети и други оръжия ...

"Прекалено е рано да се говори за срокове на срещата на министрите [по Плана]. В близко бъдеще ще бъде проведена допълнителна работа на ниво експерти, и днес те продължават да обсъждат различни аспекти на сделката. Очевидно ще е необходимо допълнително обсъждане, за да се намери оптималното време за такъв контакт", заяви руският дипломат. Рябков подчерта, че Москва не би искала изкуствено да отлага срещата, но "форсирането на провеждането на срещата в ущърб на нейните задачи е неправилно".

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Араги от своя страна заяви в неделя, че министерската среща "ще се състои скоро, но нейните срокове все още не са окончателно определени".

Напредък в модернизирането на реактора в Арак

Проектът за модернизиране на иранския реактор с тежка вода в Арак се приближава към фазата на закупуване на оборудване, съобщи също Сергей Рябков.

"Има напредък по отношение на Арак. Наближава практическата фаза на закупуване. Кой какви видове оборудване може да достави е отделен въпрос, като цяло, а не политически. Това е въпрос към строителите", каза дипломатът.

Иран е съгласен на диалог, ако няма американски санкции

"Иран е готов да води преговори със САЩ, ако Вашингтон премахне санкциите и се откаже от "тормоза". Това е заявил иранският президент Х...

Рябков отбеляза, че перспективата за прехвърляне на оборудване за модернизация на реактора в Арак се възприема от някои страни като много чувствителна. "Във всеки случай, този проект е косвено свързан с нас. Няма да доставяме никакво оборудване там. Максималното, което можем да предложим е предоставянето на консултантски услуги", продължи заместник-министърът на външните работи на Русия.

Механизмът на разплащанията с Иран (ИНСТЕКС)

Европейският механизъм ИНСТЕКС за търговски разплащания с Иран работи в пилотен режим и са необходими редица процедури, за да бъде пуснат в пълна сила, каза Рябков.

"ИНСТЕКС работи в пилотен режим. За да работи пълноценно, е необходимо да се изпълнят някои политико-бюрократични процедури по отношение на издаването на допълнителни документи между самия ИНСТЕКС и аналогичната структура, създадена от иранците", поясни Рябков.

Според заместник-министъра на външните работи на Руската федерация, Москва продължава да се стреми да гарантира, че механизмът е отворен за страни извън ЕС, и за сделки с ирански петрол.

Иран твърди, че вече има по-високо обогатяване на уран от досега договореното

Нивото на обогатяване на уран в Иран достигна 4,5%, заяви говорителят на иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди, пре...

ЕС обяви стартирането на механизма ИНСТЕКС по време на предишното заседание по ядреното споразумение на ниво министри на 28 юни. На 17 юли руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че през ИНСТЕКС са преминали сделки на стойност няколко милиона долара, въпреки че това е незначителен обем. А заместник-външният министър на Иран Абас Арагчи заяви, че създаденият от европейците механизъм още не е заработил.

Американската гледна точка

Междувременно, държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Иран не е приел предложението му да посети Техеран и "да говори открито с иранския народ".

"Наскоро предложих да отида в Техеран и да говоря открито с иранския народ. Режимът не прие предложението ми", написа Помпео в своя профил в Twitter. По-рано, тази своя идея Помпео изрази в интервю. Според него иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф постоянно посещава Съединените щати, където "се радва на правото да говори свободно".

"Дали действителността и фактите при режима на Хаменей са толкова лоши, че той не може да ми позволи да направя същото? Какво би било, ако неговият народ чуе истината – нефилтрирана и неорязана", добавя Помпео.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com