Руски танкери са доставяли петрол на КНДР в нарушение на санкциите на ООН?*

2555
Руски танкери са доставяли петрол на КНДР в нарушение на санкциите на ООН?*
Снимка: Getty Images/Guliver

Руски танкери са нарушавали санкциите срещу Северна Корея за внос на петрол, наложени от ООН. Това съобщава Reuters, позовавайки се на два независими източници, но те не са дали сателитните снимки, доказващи твърдението им. Новинарската агенция има собствени сателитни снимки, на които се вижда движението на руски танкери точно на посочените от източниците места, но корабите всъщност не са стигали до брега на КНДР.

Операцията всъщност става по друг начин, според източниците на Reuters – в открито море. За целта севернокорейски кораби изключват транспондерите си и отиват до руските, като прехвърлят товара – петрол и петролни продукти. С изключен транспондер, даден кораб е много по-трудно да бъде засечен в открито море.

Светът през 2017 година: Северна Корея

През вече изминаващата 2017 Северна Корея се превърна в световен проблем, чието решение засега като че ли остава далеч в бъдещето. КНДР...

Собственик на един от руските кораби категорично отрече да е извършвал такова нещо. Официалните власти в Русия първо не коментираха, но часове по-късно руското МВнР обясни, че Руската федерация спазва стриктно санкциите на ООН, като пояснява, че съгласно тях не се забранява, а се ограничава вносът на рафинирани петролни продукти в КНДР (*бел. ред. - информацията е допълнена).

Междувременно севернокорейската агенция КЦТА обяви, че през новата 2018 година КНДР няма намерение да прави промени в политиката си по разработването на ядрена и ракетна програма, предаде БГНЕС.

"КНДР е безспорна стратегическа сила, която директно заявява - не очаквайте промени в нейната политика", се казва в съобщението. В него също така се подчертава, че севернокорейската държава е "отговорна ядрена сила".

Съветът за сигурност на ООН миналата седмица единодушно прие резолюция за затягане на санкциите срещу КНДР в отговор на проведения на 29 ноември нов тест на междуконтинентална балистична ракета. Въвеждат се нови ограничения за доставки на суров петрол и продукти за преработка на петрол. Също така се изисква от всички страни да върнат севернокорейските трудови мигранти в рамките на 24 месеца. Резолюцията предвижда и други нови ограничения, включващи доставка на оборудване за промишлеността, тежка техника и транспортни средства за КНДР, както и купуването на севернокорейски експортни стоки.

САЩ искат нови транспортни забрани от ООН заради Северна Корея

САЩ поискаха от ООН да забрани на пристанищата в цял свят да приемат десет кораба, които са заподозрени, че превозват севернокорейски с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com