Само 1 заразен с коронавирус отново блокира живота в Южна Корея - заради това колко други е заразил

3180
Само 1 заразен с коронавирус отново блокира живота в Южна Корея - заради това колко други е заразил
Снимка: Getty Images/Guliver

Южна Корея отложи отварянето на училищата заради увеличението на случаи на коронавирус, съобщи образователното министерство на азиатската страна. Подновяването на занятията с посещение в училище за учениците от 12-ти клас е отложено от 13 за 20 май, се казва в съобщението. Подчертава се, че в зависимост от ситуацията, занятията може да бъдат отложени допълнително, пише РИА Новости, според БГНЕС.

Учебният процес в Южна Корея беше възобновен на 9 април с дистанционно обучение. Решението да се отложи отварянето на училищата предизвика безпокойство сред учениците и техните родители, които се оплакват от намаляване качеството на образованието при онлайн обучението. Учениците от 12-ти клас трябва да се подготвят за матура и за кандидатстване във висши учебни заведения. Срокът за кандидатстудентските изпити не е променен, а това доведе до намаляване на времето за подготовка.

Южнокорейски професор: Доказано е, че болен от COVID-19 не заразява през целия инкубационен период (ВИДЕО)

Човек, инфектиран с коронавируса SARS-CoV-2, става заразен за други хора 2 дни преди да прояви първите симптоми на болестта COVID-19 - ...

В рамките на 3 седмици в Южна Корея са регистрирани приблизително по около 10 случая на заразяване с коронавирус за денонощие, като в повечето случаи става дума за внесена от чужбина инфекция. На 6 май беше обявено, че няма нито един нов пациент, което даде повод страната да премине на режим на "социално дистанциране в ежедневния живот".

Очакваше се да се нормализира работата на училищата и обществените обекти с прилагането на основни правила за профилактика срещу вируса като спазването на 2-метрова дистанция между хората. За периода 8-9 май, обаче, ръстът на заразените достигна 18 души, а на 10 и 11 май бяха обявени, съответно 34 и 35 нови случая на заразяване, като инфекцията беше с локален произход. За днес, 12 май, данните на Worldometeres са за 27 случая.

Властите обявиха, че новият локален клъстър на COVID-19 се е оформил след като през нощта на 1 срещу 2 май 29-годишен мъж, у когото по-късно е потвърдено наличие на коронавируса, е посетил няколко клуба и бара в Сеул. Там е успял да зарази няколко десетки, включително пристигнали от други градове. При 93-ма контактни вече е потвърдено наличието на COVID-19.

Администрацията на Сеул е изготвила списък с 5 517 души, посетили клубовете за периода 24 април – 6 май, като до момента са успели да установят контакт с около 2 400 от тях. С около 3 000 души още не е установен контакт, а властите се опасяват, че броят на заразените ще продължи да се увеличава. Във връзка с това правителството препоръча отново да се затворят всички клубове и места за развлечение до 7 юни. За Сеул това решение има задължителен характер.

91 южнокорейци или повтарят коронавируса, или се активира старата инфекция

Повторни тестове откриха новия коронавирус в 91 южнокорейци, които вече бяха освободени от карантина, съобщи информационната агенция Re...

В Южна Корея остава в сила най-високият "червен" код за епидемиологична тревога, въведен заради коронавируса, а въпроса за неговата промяна може да бъде разгледан в зависимост от промяната на обстановката в страната.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 12 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com