САЩ и Великобритания с мощни удари по хутите в Йемен (ВИДЕО)

8829
САЩ и Великобритания с мощни удари по хутите в Йемен (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Съединените щати и Великобритания започнаха да нанасят удари срещу цели, свързани с хутите в Йемен. За това съобщиха американски служители пред Ройтерс.

Още: САЩ и Великобритания спряха най-мащабното нападение на хутите в Червено море

В социалните мрежи се появиха информации, че йеменската групировка отвръща на огъня с ракети. Също там се съобщава, че е имало силни експлозии в Западен Йемен, като има най-малко 10 ракети, изстреляни по позиции на хутите. В Х вече се появиха и първите кадри от ударите.

Източник на CNN заяви, че ударите се извършват от самолети, кораби и подводници. Очевидци разказват, че са чули поне три експлозии в Сана, столицата на Йемен. Все още няма данни за жертви и щети.

CNN съобщи, че САЩ са използвали наред с другото и крилати ракети "Томахоук" с далечен обсег на действие. Според източник на РИА Новости вече са извършени четири въздушни удара. Информацията за началото на американско-британската военна операция се потвърждава и от източници на Al Arabiya. По данни на телевизионния канал Al Hadath е било атакувано летището в град Ходейда, както и обекти в градовете Саада и Дамар. CNN уточнява, че САЩ нанасят удари по хутите в Йемен за първи път от 2016 г. насам.

САЩ и Обединеното кралство се споразумяха за координирана атака по позициите на хутите, след като в края на 2023 г. се увеличи обстрелът на международни кораби в Червено море. Това стана на фона на войната между Израел и палестинското движение Хамас.

По какво и с какво е стреляно

Американските и британските удари срещу хутите в Йемен бяха насочени към радари, дронове и ракетна инфраструктура, за да намалят способността на групировката да атакува търговски кораби в Червено море. Това каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Франс прес.

Бомбардирани са 60 цели на 16 места в Йемен - всичките свързани с подкрепяните от Иран хути. Използвани са над 100 ракети и други високоточни муниции, гласи официалното изявление.

"Тази операция има за цел да наруши и намали способността на хутите да застрашават моряците и да заплашват международната търговия в един от най-важните морски пътища в света", подчерта Остин.

Йеменските хути нападат кораби, които свързват с Израел. Вестник "Файненшъл таймс" пише, че сред целите на ударите ще бъдат и оръжейни складове на групировката. Абдел Малек ал-Хуси, лидер на йеменското движение "Ансар Аллах", обеща, че нито една атака няма да остане без своевременен отговор.

Още: САЩ: Хутите незабавно да спрат атаките в Червено море

Това са първите удари, които западните страни нанасят срещу подкрепяната от Иран групировка, откакто тя започна да атакува международното корабоплаване в Червено море в края на миналата година. Досега хутите са атакували над 20 кораба, като в техен плен остава и танкерът Galaxy Leader, на борда на който се намират и двама българи. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com