САЩ няма да прави наземна операция в Сирия, иска категорично сваляне на Асад

2660
САЩ няма да прави наземна операция в Сирия, иска категорично сваляне на Асад
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Барак Обама продължава смята, че наземна операция на армията на САЩ в Сирия не отговаря на американските интереси. Това заяви говорителят му Джошуа Ърнест на редовен брифинг в Белия дом за журналисти, след като стана ясно, че Вашингтон прекратява разговорите с Русия за мир в Сирия, предаде БГНЕС.

„Президентът ясно обяснява какви уроци трябва да извлечем от положението в Ирак отпреди 10-12 години. Пълномащабна и продължителна наземна бойна операция не отговаря на нашите интереси нито в близко бъдеще, нито в дългосрочна перспектива. И изводът на нашия президент относно тази тактика не се е променил“, подчерта президентският говорител. Той отбеляза също, че положението в Сирия трябва да се регулира не по военен път, а чрез политически преход. Под това Вашингтон подразбира смяна на режима в Дамаск.

С помощта на Русия Асад напредва в Алепо

Сирийската армия и бойци на кюрдските сили за самоотбрана проведоха успешна операция в северозападната част на Алепо, съобщиха за РИА-Н...

Относно ситуацията в Сирия, Кърби обяви, че Съединените щати преустановяват използването на двустранните канали с Русия, създадени да се поддържа прекратяването на огъня.

"За съжаление Русия не изпълни своите задължения, включително онези, които бяха предвидени от международното хуманитарно право и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2254", посочи Кърби. По думите му Русия „или не искаше, или не можеше“ да накара властите на Сирия да спазва договореностите. „Русия и сирийският режим избраха военния път, който е несъвместим с прекратяването на бойните действия“, добави говорителят, който отново обвини Москва и Дамаск за нанасяне на удари срещу цивилни райони, а също срещу хуманитарния конвой на 19 септември.

Отговорът на Москва

Изразявайки съжаление за решението на Вашингтон да спре преговорите с Русия да сирийското регулиране, Русия припомня, че напоследък двете стана са обсъждали въпроса за терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра". Това заявиха в руското Министерство на външните работи.

Защо когато уж всички признават, че става дума за терористична организация, пряко свързана с „Ал Кайда“, която преди 15 години извърши страшни терористични актове в САЩ, администрацията на Барак Обама не бързаше да разграничи от нея антиправителствените отряди, ориентирани към Вашингтон, макар че директор ЦРУ Джон Бренън още през февруари лично обеща да извърши разграничаването в кратки срокове, попитаха в руското министерство.

Турция удължи военните си операции в Сирия и Ирак до края на октомври

Турският парламент одобри искането на правителството за удължаване с една година на правомощията на въоръжените сили за провеждане на о...

Русия счита, че "всички предишни „хуманитарни паузи“ се използваха от "Джебхат ан-Нусра" за прегрупиране, попълване на редиците с нови бойци, получаване на въоръжения и боеприпаси от чужбина, включително не без американско участие. Нейните главатари открито заявяваха, че използват такива паузи, включително и „режима на тишина“, който бе обявен на 12 септември, за подготовка за нови настъпателни операции, с които сега се сблъскахме около Алепо", отбелязаха още в министерството. Руската позиция е, че само Москва активно опитва да спира Джебхат-ан-Нусра.

"Администрацията на Барак Обама не е в състояние да изпълни ключово условие за продължаване на нашето сътрудничество в интерес на преодоляването на сирийския конфликт. Или тя никога не е имала и няма такова намерение. У нас се засилва впечатлението, че в стремежа да постигне заветната смята на властта в Дамаск, Вашингтон е готов „да сключи сделка с дявола“ - да отиде на съюз с отявлени терористи, мечтаещи да върнат историята назад и налагащи със сила своите нечовешки норми“, заявиха също от руското дипломатическо ведомство.

Призоваваме САЩ „още веднаж да преценят ситуацията и в каква светлина се пред целия свят. Залозите са много високи. Ако Сирия поради американските решения се окаже обект на нови удари на терористите, вината ще падне на Белия дом. Изборът е на Вашингтон, където трябва трезво да решат какво бъдеще искат за сирийския народ“, подчертаха в заключение в руското министерство.

Докато Великите сили спорят

Междувременно самоубийствен атентат в Сирия взе десетки човешки жертви. Става въпрос за терористичен удар, нанесен по време на сватба. По последни данни жертвите от днешния самоубийствен атентат по време на сватба в сирийския град Хасака са нараснали до 22 души, сред загиналите е и младоженецът, а ранените са 55, предаде БГНЕС.

САЩ биха приели избори в Сирия с участието на Башар Асад

Съединените щати биха приели избори в Сирия с участието на Башар Асад. Това става ясно от изтекли аудиозаписи на американския държавен ...

Терористичният акт в североизточния град е извършен по време на сватба на представител от Сирийските демократични сили (СДС), заяви пред АФП шефът на центъра Рами Абдел Рамон. Смята се, че мишена на кървавото престъпление е бил именно младоженецът.

СДС е арабско-кюрдска коалиция, бореща се срещу джихадистите от „Ислямска държава” в северна Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com