САЩ официално започват процес по изтегляне на войниците си от Ирак

4197
САЩ официално започват процес по изтегляне на войниците си от Ирак
Снимка: Getty Images

Съединените щати и Ирак ще започнат дискусии за бъдещето на американските и други чуждестранни войски в страната. Багдад очаква разговорите да доведат до график за намаляване на присъствието им.

Вашингтон разполага с войски в Ирак като част от международната коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", но министър-председателят на страната призова коалицията да напусне. Разговорите, които са планирани от месеци, ще се проведат в момент на засилено напрежение в Ирак и региона, свързано с войната между Израел и Хамас, която предизвика вълна от нападения срещу американски и други коалиционни сили. 

Още: Испания е готова да изтегли войските си от Ирак (СНИМКА)

Вашингтон и Багдад се споразумяха да сформират работни групи, които в крайна сметка да доведат до формулирането на "конкретен и ясен график... и да започнат постепенното намаляване на нейните (на коалицията) съветници на иракска земя", заяви иракското външно министерство. Министерството заяви, че графикът ще зависи от оценката на "заплахата, която представлява ИД, и опасността от нея", както и от "укрепването на капацитета на иракските сили за сигурност".

Лойд Остин потвърди за срещите

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди, че срещите ще започнат "в близките дни", и заяви, че процесът ще "позволи преминаването към трайно двустранно партньорство в областта на сигурността между САЩ и Ирак". "Мисията на коалицията за разгром на ще премине по график, който отчита три ключови фактора: заплахата от (ИД), оперативните и екологичните изисквания и нивото на способностите на иракските сили за сигурност", заяви Остин.

Още: "Край на чуждото присъствие": Накъде отиват отношенията между САЩ и Ирак?

"Експертни работни групи от военни и професионалисти в областта на отбраната ще проучат тези три фактора и ще дадат съвети за най-ефективното развитие на мисията на коалицията, като се гарантира, че "Ислямска държава" никога няма да може да възкръсне", заявява американският военен министър в изявление.

Още: САЩ започва разговори за прекратяване на военното присъствие в Ирак

Той уточнява, че американският военен персонал е в Ирак по покана на иракското правителство, като част от мисията на операцията за съветване, подпомагане и обучение на иракските сили за сигурност в продължаващата им битка срещу ИД. "Съединените щати остават ангажирани със сигурен, стабилен и суверенен Ирак", уверява Лойд Остин.

Колко са американските войници в Ирак?

Около 2500 американски военнослужещи са разположени в Ирак и около 900 в Сирия като част от коалицията срещу ИД, сформирана през 2014 г. - годината, в която джихадистката групировка завладя около една трета от Ирак. От средата на октомври досега са извършени над 150 нападения срещу коалиционни войски, като за много от тях претендира Ислямска съпротива в Ирак - свободен съюз на свързани с Иран групи, които се противопоставят на подкрепата на САЩ за Израел в конфликта в Газа.

Още: САЩ атакува в Ирак заради военновъздушна база

В отговор на рязкото увеличаване на нападенията Вашингтон нанесе удари по подкрепяни от Иран групировки, което предизвика осъждане от страна на Багдад, а министър-председателят Мохамед Шиа ал-Судани призова коалицията да се изтегли от страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com