САЩ поиска пълна проверка на вноса и износа на Северна Корея

2603
САЩ поиска пълна проверка на вноса и износа на Северна Корея
Снимка: Getty Images / Guliver

Нова резолюция, която Вашингтон внесе в четвъртък вечерта (бел. ред. - бълг. време) в ООН предвижда систематична проверка на всички товари, които излизат или влизат в Северна Корея. Това съобщи посланичката на САЩ в световната организация Саманта Пауър, предаде БГНЕС.

"За първи път в историята всички товари, идващи от, или за Северна Корея ще бъдат подложени на задължителна инспекция", уточни Саманта Пауър.

Учените заплашиха Северна Корея с дебел слой пепел

Сеизмолози предупредиха, че продължаването на ядрените изпитания от Северна Корея ще доведе до пробуждането на вулкана Пектусан. Учени...

От своя страна ТАСС цитира представителя на Китай, който смята, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за КНДР трябва да подпомага диалога, а не да издига стени.

Всъщност новите санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу КНДР включват забрана за внос на полезни изкопаеми от тази страна. Това ще нанесе силен удар върху икономиката на Северна Корея. Както посочи говорителят на Министерството на обединението на Южна Кореия Чон Чжун Хи, севернокорейският износ на минерални ресурси носи на Пхенян около 40% от валутните приходи. Според него, ако резолюцията бъде приета в сегашния й вид, това ще нанесе тежък удар върху валутните приходи на КНДР. Северна Корея изнася въглища, желязна руда, и редки метали.

На 7 януари правителството на КНДР обяви, че е изстреляла сателита „Сияйна звезда“ с ракета-носител. Месец по-рано, на 6 януари, Пхенян проведе четвърти, за 10 години, подземен ядрен опит. Резолюции 1718, 1874, 2087 и 2094 на Съвета за сигурност на ООН забраняват на Пхенян всякаква дейност, свързана с ядрените технологии, както и с разработването на балистични ракети.

След това в Съвета за сигурност обявиха, че ще бъде приета нова резолюция, която ще затегне санкциите срещу Северна Корея. Въвеждат се ограничителни мерки срещу лица и организации, свързани с ядрената и ракетната програма на Пхенян, забрана за предоставяне на страната на технологии и внос на луксозни стоки.

САЩ разшири санкциите срещу Северна Корея

Сенатът на САЩ единодушно прие законопроект за разширяване на санкциите срещу КНДР във връзка с нейните ядрена и ракетна програма, пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com