САЩ с нова, по-силна офанзива срещу Иран (ВИДЕО)

1637
САЩ с нова, по-силна офанзива срещу Иран (ВИДЕО)
Снимка: Getty images/Guliver

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео изрази подкрепата си за антиправителствените протести в Иран, предаде БГНЕС. Вашингтон се надява гражданското недоволство да окаже съществен натиск и дори да свали правителството на ислямската република, но досега се въздържаше от открита подкрепа за протестиращите.

С разрастването на протестите обаче Помпео инициира кампания в социалните мрежи в тяхна подкрепа, с цел да направи исканията на опозицията по-видими за международната общественост. "Народът на Иран се умори от корупцията, несправедливостта и некомпетентността на своите лидери. Светът чува вашия глас", написа Помпео в своя Twitter профил.

Иранският външен министър заяви, че САЩ карат Техеран да напусне ядреното споразумение

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че „стратегическа цел“ на САЩ е накара Техеран да напусне ядреното сп...

Иран, на който САЩ за пореден път налагат санкции, изпитва все по-осезаеми икономически затруднения, които доведоха до улични протести и дори до стачка на търговците от "Големия базар" в Техеран. Много от протестиращите обаче обвиняват собственото си правителство, а не САЩ, за икономическите проблеми на страната. За последните шест месеца иранският риал загуби близо 50% от стойността си, което доведе до рязко покачване на цените и рекордна безработица.

Държавният секретар на САЩ се възползва от недоволството на иранците, за да обвини Техеран в "прахосване на ресурси" в помощ за "Хизбула", ХАМАС и хутите в Йемен. "Амбициите на Иран за развитие на програмата за създаване на атомно оръжие само допринасят за страданието на народа на Иран", допълва Помпео. С тези думи той де факто възприе позицията на Израел.

Извън тази кампания, САЩ поискаха от страните-членки на Съвета за сигурност на ООН да накажат Иран заради "зловредно поведение" в Близкия изток.

"Изправени сме пред държава, която постоянно нарушава резолюциите на СС и е абсолютно необходимо да предприемем необходимите мерки. Призоваваме държавите-членки на СС да се присъединят към нас в налагането на санкции, които имат за цел преустановяване зловредните действия на Иран в региона", заяви Джонатан Коен, заместник-постоянният представител на САЩ в ООН, по време на среща, посветена на прилагането на ядрената сделка от 2015 година. В своето изявление Коен отново обвини Иран, че в нарушение на международното оръжейно ембарго снабдява с ракети бунтовниците хути в Йемен.

Иран няма да преговаря с Тръмп

Правителственият говорител на Иран Мохамед Багер Нобахт заяви, че ислямската република няма да преговаря с президента Доналд Тръмп. Т...

Според посланика на ЕС в ООН Жоао Вале де Алмейда обаче разрушаването на подобно работещо споразумение „няма да ни постави в по-добра позиция за бъдещи преговори“ по въпроси като действията на Техеран в Близкия Изток или ракетната програма. Посланикът на Франция в международната организация Франсоа Делатре се присъедини към позицията на Алмейда като допълни, че „разпадането на подобно значимо постижение представлява сериозна стъпка назад за региона, за политиката за неразпространение на атомно оръжие, както и за сигурността на всички ни и ще доведе до сериозни последици".

Думите на американския представител контрастират и със заключенията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която на 24-ти май тази година за 11-ти пореден път официално съобщи, че Техеран изцяло изпълнява поетите ангажименти.

Иранската реакция

Президентът на Иран Хасан Рохани обеща да запази националното достойнство на страната си от външен политически натиск и заяви, че при необходимост, "ще постави САЩ на колене".

"Ние няма да отстъпим и ще запазим нашето национално и историческо достойнство пред лицето на САЩ", каза Рохани и добави, че при необходимост "ще постави САЩ на колете в този сблъсък на воли". Той изложи и икономическите планове на правителството, определяйки като ключови направления борбата с бедността, създаването на работни места и развитието на производството.

Иран не планира да увеличава обсега на ракетите си

Иран засега не планира да увеличава обсега на ракетите си, заяви командващият корпуса на гвардейците на ислямската революция Мохамад ...

На 26 май Рохани заяви, че Иран настоява за правото си на мирно използване на атома, дадено му от резолюция 2231 от СС на ООН. Той добави, че международната общност признава незаконния характер на излизането от САЩ ядрената сделка.

На 8 май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви излизането на страната от Съвместния всеобхватен план за действие – сделка, ограничаваща ядрените разработки на Иран в замяна на отмяна на санкциите на СС на ООН и едностранните ограничителни мерки, въведени от САЩ и ЕС. Тръмп, освен това, се зарече не само да върне старите, но и да въведе нови санкции срещу Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com