X
 
 

САЩ със санкции срещу свързани с Иран иракчани заради насилие в протестите

1024 0
САЩ със санкции срещу свързани с Иран иракчани заради насилие в протестите
Снимка: Getty Images/Guliver
Съединените щати обявиха санкции срещу трима ръководители на иракската милиция, свързани с  Иран, за предполагаемо иницииране на сблъсъците по време на демонстрациите, обхванали страната.

"Иракчаните искат обратно страната си. Те призовават за истинска реформа и прозрачност и за надеждни лидери, които ще поставят на първо място националните интереси на Ирак", заяви в изявление държавният секретар Майк Помпео.

Ирак - една съсипана държава

Ирак се провали с гръм и трясък: народът продължава да обеднява, а политическатка класа е все така корумпирана. Младите хора се разбунт...

Съединените щати наложиха санкции на трима иракчани - част от Народните мобилизационни сили, шиитско милиционерско движение, близко до Иран.

Около 430 души са загинали в Ирак, след като се разразиха протести, което в крайна сметка доведе до оставката на премиера Адел Абдел Махди, близък съюзник на Иран.

Тримата лидери на милицията бяха определени със закон на  САЩ, който ще им забрани да пътуват до Съединените щати и ще изземе всички активи, които имат в страната.

Съединените щати също наложиха санкции срещу иракския политик Хамис Фархан ал Ханджар ал Исауви по обвинения в подкуп.

Премиерът на Ирак подаде оставка

Парламентът на Ирак прие оставката на премиера Адел Абдел Махди и неговия кабинет. Това се случва след два месеца на протести, при коит...

Дейвид Шенкер, висш американски дипломат за Близкия изток, предупреди, че може да има още санкции, включително срещу правителствени служители.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители