САЩ вече не искат незабавната оставка на Башар Асад

5864
САЩ вече не искат незабавната оставка на Башар Асад
Снимка: Gettyimages.com

САЩ са се отказали от искането за незабавна оставка на президента на Сирия Башар Асад и настояват за „уредено и управляемо“ предаване на властта в тази страна. Това е заявил държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю за CNN.

Според него сирийският конфликт не може да бъде решен без въвличането в политическия живот на Сирия на сунитите, което ще отнеме „известно време“.

Саудитска Арабия: За Асад вече няма бъдеще в Сирия

Саудитска Арабия призова Башар Асад да се откаже от властта или да бъде свален със сила, като вдигна глобалните залози в момент, в койт...

Незабавната оставка на Асад може да доведе до „крах“ и разрушаването на гражданските институции в Сирия, заяви Кери и допълни, че предишният подход на САЩ за смяна на властта в Сирия се е оказал неработещ.

Държавният секретар на САЩ определи като „възможност“ за САЩ въвличането на Русия в решаването на сирийския конфликт.

В същото време той изрази мнение, че ако Москва продължи да поддържа правителството на Асад, то нея я очакват проблеми със страните от Близкия изток, населението на повечето от които са сунити. Това означава, че тя (Русия) може да стане мишена за джихадистите), предупреди Кери.

Припомняме, че вчера американският президент Барак Обама заяви, че "победата над „Ислямска държава“ ще е възможна единствено ако президентът на Сирия Башар Асад напусне поста си."

Настроенията във Франция за коалиция с Русия срещу ИД растат

Повечето французи се обявяват за създаването на нова международна коалиция с участието на Русия срещу групировката „Ислямска държ...

В рамките на 70-ото Общо събрание на ООН Обама каза още: "В Сирия диктаторът (бел. ред. - Башар Асад) уби десетки хиляди от собствения си народ. Мащабите на тази трагедия засяга всички ни, това не е просто вътрешен проблем на отделна страна. Както и обезглавяването на хора от „Ислямска държава“ не е проблем на отделна страна. Терористите от ИД никъде няма да имат убежище, тази сила не трябва да съществува. Но военната сила не е достатъчна, за да се промени ситуацията в Сирия. Сирийският народ трябва да се разбере как мирно да се уреди проблемът. САЩ са готови да работят с всички, в това число и с Иран, и с Русия. Но нека помним как започна всичко: Асад реагира на мирна демонстрация с масови убийства. Асад и съюзниците му днес не могат да удовлетворят повечето хора в страната, трябва да бъде организиран процес за прехода от управлението на Башар Асад към ново правителство. ИД излезе от хаоса на Ирак и Сирия, нейното съществуване зависи пряко от наличието на перманентна война. Нашата задача е да се противопоставим на този екстремизъм, който замъглява толкова много хора по целия свят, като преиначава исляма. Невежество е да се смята, че ислямът и терорът са едно и също."

Междувременно стана ясно, че Франция отваря дело срещу сирийския президент Башар Асад по обвинения в престъпления срещу човечеството, съобщиха източници от правните среди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com