Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ засега ще изчакат с нови санкции срещу Северна Корея

29 май 2018, 08:40 часа • 554 прочитания

САЩ решили да отложат за неопределено време обявяването на нов пакет от твърди санкции срещу Северна Корея заради продължаващите преговори между Вашингтон и Пхенян за възможна среща на Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Това твърди The Wall Street Journal, като се позовава на представител на администрацията на Тръмп.

Обявяването на нови санкции би могло да бъде направено още утре, отбеляза вестникът, само че в понеделник е било взето решение за отлагането на тази стъпка.

По-рано вестникът съобщи, като се позова на два неназовани източника от администрацията, че финансовото министерство на Щатите е подготвило пакет от санкции срещу Северна Корея, които биха могли да засегнат както руски, така и китайски компании, за да бъдат намалени драстично постъпващите в Северна Корея средства от чужбина.

Миналата седмица Тръмп изпрати послание до Ким Чен Ун, в което го уведоми, че срещата на върха може да не се състои поради враждебните изявления от страна на Пхенян. Само че на 26 май Тръмп заяви, че САЩ, както и преди, са ориентирани към срещата, насрочена за 12 юни в Сингапур.

Според The Wall Street Journal преговорите за възможност срещата да се проведе трябваше да продължат най-много до вторник, но е възможно те да се удължат.

Междувременно Тръмп и японският министър-председател Шиндзо Абе се договориха, че е "наложително" напълно да се премахнат програмите на Северна Корея за ядрени оръжия и балистични ракети, съобщи Белият дом.

По време на телефонен разговор двамата политици обсъдили последните събития в Северна Корея и потвърдили, че ще се срещнат отново, за да продължат тясното сътрудничество преди очакваната среща на върха между САЩ и Северна Корея. "Президентът и премиерът потвърдиха споделената и от двата наложителност за постигане на пълно и постоянно премахване на ядрените, химическите и биологичните оръжия на Северна Корея и програмите за балистични ракети", се казва в съобщението на Белия дом.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес