Саудитска Арабия изненада петролния пазар с едностранно намаляване на производството

1863
Саудитска Арабия изненада петролния пазар с едностранно намаляване на производството
Снимка: iStock

Саудитска Арабия доброволно ще намали производството на петрол през февруари и март като част от споразумение за убеждаване на повечето производители от ОПЕК+ да поддържат производството стабилно. Това се налага на фона на опасенията, че нови блокади заради коронавируса могат да засегнат търсенето, предаде Reuters.

Двама източници от ОПЕК+ заявиха, че Саудитска Арабия ще намали производството с над 400 000 барела на ден през следващите два месеца, заедно със съществуващите ограничения.

ОПЕК обсъжда производствените нива на петрол за 2021

Министрите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) решиха да отложат за утре решението за производствените нива за 20...

Две страни производителки, Русия и Казахстан, ще увеличат производството с общо 75 000 барела на ден през февруари и още 75 000 барела на ден през март, каза казахстанският енергиен министър. Останалите страни от ОПЕК+ ще запазят производството непроменено, т.е. общото намаление на картела ще бъде около 7,05 милиона барела на ден до март, без допълнителните доброволни съкращения, планирани от Саудитска Арабия, се казва в изявление, цитирано от Ройтерс.

Необичайната сделка за ОПЕК+, която обединява страните производителки на ОПЕК и други, включително Русия, породи спор, наложил втори ден на преговори. Русия и Казахстан настояват картелът да увеличи производството с 500 000 барела на ден, докато други не искат увеличението. Вътрешният документ на ОПЕК+ от 4 януари, видян от Ройтерс, очертава рисковете и подчертава, че „повторното въвеждане на мерки за ограничаване на разпространението на СOVID-19 на различни континенти, включително пълните блокади, подкопава скока в търсенето на петрол през 2021 г."

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман призова за предпазливост в понеделник, подчертавайки все още крехкото търсене на петрол и непредсказуемите последици от новите щамове коронавирус. Първоначално те бяха открити във Великобритания и Южна Африка, а след това в други страни по света.

Страните производители от ОПЕК+ ограничават производството, за да подкрепят цените и да намалят свръхпредлагането от януари 2017 г.

Идването на Байдън - надежда за Иран и Венецуела по отношение на петрола

Новоизбранията за президент на Съединените щати Джо Байдън проявява интерес към многостранна дипломация, подобна на предишните кандидат...

Тъй като СOVID-19 наруши търсенето на бензин и керосин и намали цената на Brent, OPEC+ беше принуден да увеличи съкращението на производството до рекордните 9,7 милиона барела на ден до средата на 2020 година. Този месец Brent премина границата от 50 долара за барел, а OPEC+ увеличи производството с 500 000 барела на ден до 7,2 милиона барела на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com