Саудитска Арабия: Всички атеисти са терористи

9163
Саудитска Арабия: Всички атеисти са терористи
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия прие серия нови закони, които определят атеистите като терористи. Това става ясно от доклад на правозащитната организация Human Rights Watch, цитиран от The Independent.

Става дума по-конкретно за няколко кралски декрета и закон, с които саудистският крал Абдула твърди, че страната ще се бори с всички форми на политическо дисидентство, което „може да навреди на обществения ред“.

Саудитска Арабия осъжда атентатите в Париж

Саудитският министър на външните работи Абдел ал Джубеир осъди атентатите, при които в Париж загинаха най-малко 120 души, и ги определи...

Новите мерки са насочени към нарастващия брой саудитци, пътували до Сирия и обучавани в лагери там, които се завръщат в родината си и започват да настояват за сваляне на монархията.

Един от декретите (номер 44) криминализира „участието във враждебни действия извън кралството“, а наказанието е между 3 и 20 години затвор. В същото време саудитското правителство публикува дълъг списък с организации и групи, които определя като терористични. Сред тях например са Мюсюлмански братя. А определението за тероризъм е „призоваването за атеизъм под всякаква форма или поставянето под въпрос на фундаментите на ислямската религия, на които се основава нашата държава“.

„Саудитските власти никога не са толерирали критиките към техните политики, но тези скорошни законодателни мерки превръщат почти всеки несъгласен с дадено решение и всяка независима асоциация в терористи. Tова унищожава надеждите, че крал Абдула възнамерява да приеме мирното дисидентство“, коментира Джо Сторк, заместник-директор на Human Rights Watch.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com