X
 
 

Сблъсъци пред сградата на парламента в Бейрут

960 0
Сблъсъци пред сградата на парламента в Бейрут
Снимка: Twitter
Пред сградата на парламента в центъра на Бейрут избухнаха сблъсъци между демонстранти и полицията. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството.

До сблъсъците се стигна, след като участници в протестите започнаха да хвърлят камъни и метални пръчки по полицейския кордон. След това се опитаха да съборят огражденията. Полицаите, на свой ред, използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

Сблъсъци избухнаха в Бейрут

Сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи избухнаха в неделя през нощта близо до сградата на парламента в Бейрут, където в днес...

По-рано активистите призоваха към провеждането на масова демонстрация пред сградата на парламента под лозунга „Събота на гнева”. В центъра на ливанската столица пристигнаха колони с протестиращи от различни градове на страната.

Икономическата и финансова ситуация в Ливан продължава да се влошава. Още през октомври президентът Мишел Аун обяви, че страната страда от финансови блокади и санкции. Забележим е дефицитът на валута в банковия сектор.

Преустановени са преводите към сметки в чужбина, изплащането на валута е ограничено до 1000 долара седмично, повишен е процентът на комисионната при изплащането на валута в брой. Бизнесмените отказват да приемат плащания по банков път. Курсът на ливанския фунт спрямо долара започна да пада за първи път от 30 години насам.

През октомври започнаха антиправителствени демонстрации с искания за икономически реформи и съдебно преследване на чиновниците, замесени в корупционни схеми.

Ожесточени сблъсъци в Бейрут

Ливанските сили за сигурност използваха водни оръдия и сълзотворни гранати за разпръскването на демонстрантите в центъра на Бейрут вече...

Въпреки подадената оставка на правителството, протестите не спират. Държавата се намира в политически вакуум повече от 2 месеца. Президентът назначи нов министър-председател, но все още не е сформирано ново правителство, които да удовлетворява всички политически партии.

Actualno.com

Етикети: