Смъртни и доживотни присъди в Папуа Нова Гвинея заради магьосничество

1716
Смъртни и доживотни присъди в Папуа Нова Гвинея заради магьосничество
Снимка: Pixabay

8 души са осъдени на смърт и 88 получиха доживотни присъди за убийствата на 7 мъже и деца, подозирани в магьосничество в Папуа Нова Гвинея, предаде БГНЕС.

Ужасяващите убийства са извършени през април 2014 г. в тихоокеанската провинция Маданг, като обезумяла тълпа е използвала лъкове, ножове и брадви, за да убие жертвите. От 97-те обвинени, на 8 бе отредено смъртно наказание и 88 ще лежат доживот.

6 признака, че в дома ви има нечисти сили

Дявол, вещица, зъл дух, призрак или полтъргайст – не всичко това е само измислица от филмите и романите на ужасите. Странно или н...

Тълпата е тръгнала от село Сакико, мотивирана от опасения за няколко смъртни случая в района, приписвани на магьоснически дела. Те са убили най-напред човек, който е пътувал за работа във ферма за захарна тръстика. Той бил застрелян с лък и нарязан на парчета. Още един е бил убит със стрела, след което е нарязан с ножове и брадви. Други трима мъже също са били убити, след което две деца на възраст 5 и 3 години, отнети от ръцете на майка си, съобщи местният вестник. След това те са "нарязани на парчета".

При осъждането съдия Дейвид Каннингс заяви, че няма доказана връзка между вярата в магията и това, което се е случило. "Така че вярата в магьосничеството не е смекчаващ фактор и не може да се счита за смекчаващо обстоятелство, за да се намали тежестта на престъпленията", каза той.

"Черната магия" и канибализмът са разпространени в Папуа Нова Гвиеня - разпокъсана и бедна страна, където много хора не приемат естествени причини като обяснение за нещастие, болести, злополуки или смърт. Групите за човешки права водят кампании за правосъдие при жертви на нападения, свързани с магьосничество, откакто стана известно ужасяващо убийство на млада жена, обвинена в магьосничество през 2013 година. В този случай Кепари Лениата, на 20 години, беше съблечена гола, вързана, залята с бензин и изгорена жива пред тълпа от роднини на момче, починало след болест в района на планината Хаген.

След убийството на Лениата през 2013 година, Папуа Нова Гвинея отмени Закона за магьосничество от 1971 година, който позволяваше намалена присъда за всеки, който извърши нападение или убийство, ако вярва, че жертвата му е била замесена в магии. Възобновено беше смъртното наказание за насилствени престъпления. Законът позволява екзекуция чрез смъртоносна инжекция, обесване и разстрел, но не се прилага от 1954 година насам.

Президентът на ЮАР смята, че партията му е загубила изборите заради... магия

Държавният глава на Южноафриканската република Джейкъб Зума обясни с черна магия провала на партията Африкански национален конгрес (А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com